amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
МагазинКаталогТърсенеКлубРекламаЗа насНовини
ПДФ
Печат
Е-мейл
Сряда, 08 Август 2012 12:02

Търговските отдели на Винербергер и Пайплайф проведоха традиционната си работна среща. Тази година домакин на срещата беше Винербергер, а избраното място неслучайно - там където е разположено модерното производство на фирмата. Отново бяха обсъдени различни възможности за по-активна комуникация между двете компании, както и споделени добри търговски практики. И въпреки, че сегментите, в които работят са доста различни, предизвикателствата, пред които се изправят и двата екипа, са близки.Винербергер и Пайплайф много си приличат по стратегическо позициониране и бизнес култура с фокус върху иновативните, висококачествени продукти и системни решения.

продължава...
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Сряда, 08 Август 2012 11:39

С впечатляващо лазерно щоу в Лондон тържествено бе открит най-високия небостъргач в Европа – „Шард”. Авторът му арх. Ренцо Риано е избрал фасадата на най- високата европейска сграда- 309,6 м. да прилича на парче островърхо стъкло. Това е и едно от значенията на английската дума shard. Приликата се подсилва от 11-те хиляди стъклени панела, с които е облицована конструкцията му. В 87-етажната сграда ще се помещават търговски център, офиси, зимни градини, ресторанти, луксозни частни апартаменти и хотел с 200 стаи. Обзавеждането на вътрешните помещения ще завърши чак дотгодина.

продължава...
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Сряда, 08 Август 2012 11:26

АВТОР НА ПРОЕКТА - ИБРАХИМ ИБРАХИМОВ

Азербайджан планира да изгради най-високия небостъпргач в света и така да засенчи досегашния световен първенец Бурж Халифа в Дубай. Проектът е много амбициозен и предвижда Азърбайджанската кула, както е работното име на проекта, да бъде висока 1050 м. Освен това в Каспийско море ще бъдат изградени 41 изкуствени острова, свързани със 150 моста и писта за Формула 1.

продължава...
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Понеделник, 30 Юли 2012 11:49
ПРЕДСТОЯЩО СЪБИТИЕ
АРХИТЕКТУРЕН ФОРУМ ПЛОВДИВ 2012

Регионалната колегия на КАБ - Пловдив, Дружеството на САБ - Пловдив, подкрепени от Община Пловдив и Фондация „Пловдив- европейска столица на културата” ще организират „Архитектурен форум Пловдив 2012”. Събитието ще бъде обвързано с кандидатурата на града под Тепетата за ”Европейска столица на културата 2019 г.”

Чрез това събитие РК на КАБ – Пловдив и САБ – Пловдив искат да покажат професионалната грижа и отговорност на пловдивските архитекти за града и желанието им да го направят по-привлекателно място за живеене. Освен това изявата има задачата да популяризира труда на архитектурната колегия от града и качествата на отделните архитекти, като по този начин изтъкне техните професионални достойнства. Право на участие със свои проекти и обекти имат всички членове на регионалното подразделение на Камарата и Съюза на архитектите в Пловдив. Не на последтно място е и идеята да се издигне престижа на архитектурната професия и да стимулира младите архитекти за професионалното им утвърждаване и израстване.

Събитието ще обхваща три модула: първият - архитектурна работилница „Ще ми се да беше…..“, вторият - интернет конкурс „Кино Космос – място за култура” и третият - изложба „Проектите на пловдивските архитекти“. Официалното откриване ще бъде на 17.09.2012 г. с пресконференция в залата на Общинския съвет. ”Архитектурен форум Пловдив 2012” ще продължи до 20 октомври, като ще съчетае в себе си Есенния салон на изкуствата, Нощта на музеите, Международния технически панаир, Архитектурна изложба и Вечер на пловдивските архитекти.

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Сряда, 18 Юли 2012 09:11

Българският съвет за устойчиво развитие има удоволствието да Ви покани да се присъедините към кръга на компаниите, ангажирани с каузата на „зелената“ икономика и устойчивото развитие в България в рамките на втората ни годишна конференция - Sustainability Forum Sofia - Global Green Growth – Beyond Buildings Събитието ще се проведе на 14 септември 2012 в рамките на Световната седмица за устойчиво строителство.

Ще бъдат поканени президентът на Република България, комисар Кристалина Георгиева, министри, кметове и представители на местната власт, водещи представители от бизнеса, IT сектора, автомобилната индустрия.

Конференцията цели ясно да дефинира основните аспекти на устойчивото градско развитие и приносът на интелигентния град към иновативната и устойчива конкурентоспособност.

Събитието е отлична възможност да обмените опит и знания с международно признати специалисти в сферата на съвременните устойчиви градски практики, технологии и интелигентни решения за зелена мобилност. Форумът представлява идеално място за среща с представители на международния бизнес, научните среди и правителството.

Конференцията е централна платформа за популяризиране на знания, иновативни технологии и опит в прилагането на устойчиви практики. продължава...

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Неделя, 24 Юни 2012 07:59

Български ден за енергийна ефективност в рамките на „Европейската седмица за устойчива енергия” За трета поредна година Съюзът на архитектите в България, Камара на архитектите в България, Обединение „Сдружени български архитекти”, съвместно с „ВБ Студио” организираха на 21 юни т. г. „Ден за енергийна ефективност” в рамките на „Европейската седмица за устойчива енергия”. Конференцията се проведе под мотото „ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ОТГОВОРНА АРХИТЕКТУРА”. Поздравления към участниците поднесоха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, Десислава Йорданова, директор на дирекция „Жилищни политики” към МРРБ, Кирил Георгиев, изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, арх. Владимир Дамянов, председател на КАБ, Светозара Шаханова, председател на обединение „Сдружени софийскши архитекти”, арх. Любомир Пеловски, зам.-председател на САБ.

Кампания „Устойчива енергия” започва през 2005 г. по инициатива на Европейската комисия. Инициативата подпомага дейността на Европейският съюз за постигане на целите в областта на енергийната ефективност, възобновяемите енергийни източници, алтернативните горива и транспорт.

продължава...
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Вторник, 19 Юни 2012 10:16

„ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ОТГОВОРНА АРХИТЕКТУРА”

Български Ден за енергийна ефективност в рамките на „Европейската седмица за устойчива енергия” За трета поредна година ВБ Студио, съвместно със Съюза на Архитектите в България и Камара на архитектите в България, организират ден за енергийна ефективност.

Конференцията тази година ще се проведе на 21 юни под мотото „ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ОТГОВОРНА АРХИТЕКТУРА” и отново ще бъде в рамките на Европейската седмица за устойчива енергия. Кампания „Устойчива енергия” започва през 2005 г. по инициатива на Европейската комисия. Инициативата подпомага дейността на Европейският съюз за постигане на целите в областта на енергийната ефективност, възобновяемите енергийни източници, алтернативните горива и транспорт.

Фокусът на тазгодишното събитие ще бъде поставен върху:
- новите тенденции в законодателството, засягащо енергийната ефективност на сградите в Европейския съюз и България в частност;
- възможностите за финансиране на обновяването и санирането на сгради и отговорността на архитектите в този процес;
- енергийна ефективност и проектиране на отговорни сгради, актуални примери и тенденции от България;
- образованието по Архитектура, отговорна архитектура и проблеми, свързани с енергийната ефективност;
- отговорна архитектура, енергийна ефективност и нови строителни системи и материали в подкрепа на проектантите.

С организирането на европейски ден за енергийна ефективност, ВБ Студио, САБ и КАБ целят да поощрят провеждането на диалог между различните страни, работещи в тази сфера, както и да привлекат активното участие на потребителите. Конференцията ще се проведе в три панела:


Панел 1 – ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ И ОТГОВОРНА АРХИТЕКТУРА – ОЦЕНКА НА РЕАЛНОСТТА
В първата част участие ще вземат представители на различни институции и организации, ангажирани с провеждането на енергоефективна политика и регламентирането на дейностите за прилагането и на практика.
Панел 2 – ОТГОВОРНО ОБРАЗОВАНИЕ = ОТГОВОРНА АРХИТЕКТУРА
В рамките на този панел ще се дискутират начините за разпространяване на принципите за устойчиво развитие и енергийна ефективност сред младите проектанти и най-вече ролята на учебните заведения в този процес.
Панел 3 – УСТОЙЧИВИ АРХИТЕКТУРНИ РЕШЕНИЯ В ПРОДУКТИ, СИСТЕМИ И РЕАЛИЗАЦИИ
Във финалната трета част на конференцията ще бъдат представени съвременни строителни продукти и системи, които гарантират енергийна ефективност на сградите в съответствие с актуалните изисквания на Европейския съюз, проектантите и потребителите.
Концепцията на конференцията предполага да се продължи градивната дискусия, която трябва да насочи заинтересованите страни – държавна и общинска администрация от една страна и проектантските екипи от друга страна, какви са посоките за най-ефективно постигане на устойчиви сгради и подобряване на съществуващия сграден фонд и как различните участници могат да си бъдат взаимно полезни.
Събитието ще се проведе в Централния дом на архитекта в гр. София на ул. Кракра 11, зала 2. Пространството позволява поставяне на изложба на производители и вносители на енергоефективни технологии и продукти, за което сме поканили водещи фирми

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА продължава...

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Понеделник, 18 Юни 2012 10:12

Конструирани по длъжности са постоянните комисии към УС на КАБ


Председателят на Камарата арх. Владимир Дамянов проведе първото редовно заседание на новия Управителен съвет на 1 юни 2012 г. в София.
На заседанието бяха конструирани по длъжности постоянните комисии към Управителния съвет на Камарата и избрани заместник-председатели на УС на КАБ. Вотът на членовете на ръководния орган за разпределението по ресори е както следва:
КОМИСИЯ „РЕГИСТЪР, ФИНАНСИ И ОРГАНИЗАЦИЯ” – АРХ. ВЕСЕЛА ГЕОРГИЕВА, председател на комисията и заместник-председател на КАБ
КОМИСИЯ „МЕЖДУНАРОДНА ДЕЙНОСТ, ЕВРОИНТЕГРАЦИЯ, МЕДИЙНА ПОЛИТИКА И ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА” – АРХ. НИКОЛАЙ ГЪЛЪБОВ, председател на комисията и заместник-председател на КАБ
КОМИСИЯ „ПРОФЕСИОНАЛНА ДЕЙНОСТ” – АРХ. АЛЕКО ХРИСТОВ, председател на комисията и заместник-председател на КАБ
КОМИСИЯ „НОРМАТИВНА УРЕДБА” – АРХ. ЕМИЛ ЖЕЧЕВ, председател на комисията и заместник-председател на КАБ ПРИСЪДЕНА Е НАГРАДАТА „ПЛОВДИВ” ЗА АРХИТЕКТУРА

Проектът на арх. Димка Танева и арх. Милчо Сапунджиев за преустройство на бившето Руско консулство в града под тепетата в Административен съд спечели наградата „Пловдив” за архитектура, научаваме от www. plovdiv 24. bg. Освен цялостна реконструкция на съществуващата триетажна сграда, той включва надстрояването й с мансарден етаж и изграждането на нова постройка в северната част на имота.

Останалите две номинации за архитектура са присъдени на архитектите Марта Теодосиева и Любомир Драгомиров за супермаркет „Лекси” и на архитектите Петко Костадинов и Калоян Калчев за новия административно-производствен комплекс на „Термосист”.

ТЕЛЕФОННАТА ПАЛАТА В СОФИЯ - С ТРАНСФОРМИРАНА ФАСАДА

До три месеца Телефонната палата в столицата ще бъде с трансформирана фасада, според условията на приключилия конкурс на VIVACOM Art Hall и Sofia Design Week за трансформация на фасадата на Телефонната палата. Наградата от 3 000 лв. и реализация на проекта в тримесечен срок спечели младата архитектка Бранимира Славова – Колева. Проектът предвижда трансформация на фасадата в компютърна клавиатура, която чрез нощно осветление ще изписва различни думи и послания.

Журито е присъдила и една специална награда от 1 000 лв. на студио Phormatik Visual Lab за проекта му „Интерактивна трансформация”, който предоставя възможност всеки сам да променя фасадата чрез прожекция на различни анимации върху нея. В надпреварата са участвали 97 проекта на архитекти, художници, дизайнери, урбанисти и граждани с идеи.

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Понеделник, 18 Юни 2012 10:06
Винербергер – Пестиш докато градиш!!!

„Винербергер” ЕООД винаги се е стремила да бъде близо до своите клиенти и да изгражда дълготрайни и ползотворни връзки с тях. В тази връзка от началото на юни 2012 г. „Винербергер” ЕООД стартира програма „Винербергер ПАРТНЬОР“, която ще бъде насочена към строителни фирми, бригади или самостоятелни майстори и зидаро-мазачи, ползващи продукти за зидария.

Целта на програмата е да им даде възможност да се запознаят с продуктите на компанията и ползите от тяхната употреба чрез информационни материали, лични срещи, консултации и обучения с представители на компанията.


Кой има право да участва?

Право на участие имат всички физически лица, които пребивават на територията на Република България, навършили 18 години и притежават дееспособност съгласно разпоредбите на действащото право да сключват сделки от свое име и за своя сметка със собствените си действия и развиват професионална дейност в областта на строителството.

Участието в Програмата е обвързано със закупуването на продукти на „Винербергер” ЕООД и/или други продукти за изграждане на стени, независимо от това дали същите са производство или внос на „Винербергер” ЕООД или не.

продължава...
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Понеделник, 18 Юни 2012 10:02

Международно жури е избрало 45 работи от общо 343 номинирани проекта, създадени в Европа през 2009 – 2010 г. за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура МИЙС ВАН ДЕР РОЕЗА 2011 г. Представянето ще се състои на 14 юни 2012 г. в Европейската комисия, Брюксел, Belaymont, Piazza – Rue de la Loi/Wetstraat 200 – 1040 Brussels.

Изложбата предлага уникална панорама на европейската архитектурна продукция чрез представянето на номинираните работи. Сред тях са новият музей в Берлин на David Chipperfield Architects съвместно с Julian Harrap, който се очертава като победител. Collage House в Girona на Ramon Bosch и Bet Capdeferro пък се посочва специално като претендент в категорията "Изгряващ архитект".

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL