amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
МагазинКаталогТърсенеКлубРекламаЗа насНовини
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Вторник, 16 Октомври 2012 12:50

ГОЛЯМАТА НАГРАДА В "НАЦИОНАЛЕН ПРЕГЛЕД НА АРХИТЕКТУРАТА" 2012 ПОЛУЧИ АРХ. БОРИСЛАВ ИГНАТОВ

Арх. Борислав Игнатов получи голямата награда на САБ– статуетка и диплом за Къща на равноденствието край Каварна

Приключи Националният преглед на архитектурата 2012, обявен от Съюза на архитектите в България. На 15 октомври в тържествена обстановка в Централния дом на архитекта в София бяха обявени наградените участници в изложбата – конкурс „ Архитектите променат града” в присъствието на представители на архитектурната колегия, на медиите, на редица културни институти, общественици. Специални гости на събитието бяха посланиците на 12 държави у нас, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, под чийто патронаж тази година се провежда събитието, специалисти от МРРБ, Министерството на културата и творчески съюзи. Председателят на САБ арх. Георги Бакалов откри церемонията и прочете приведствие на президента на Р България Росен Плевнелиев. Поздравлвения бяха изпратили министерства и браншови организации. В своите приведствени слова г-жа Фандъкова поздрави архитектурната колегия и изрази увереност, че българските архитекти имат отговорността и професионализма да работят за променяне на градската среда у нас към по-добро.

Ръководството на САБ обяви създаването на Клуб на посланиците, приятели на архитектурата, които получиха своите ВИП карти и специални сертификати. Арх. Бакалов, като председател на САБ, инициатор на учредяването на клуба изрази увеленост, че този клуб на приятелството ще бъде своеобразен мост на културен и професионален обмен.

Кметът на София Йорданка Фандъкова бе сред гостите на церемонията по закриването на Националния преглед на архитектурата 2012 в Централния дом на архитекта.

По инициатива на САБ посланици на 16 държави основаха Клуб посланиците – приятели на архитектурата.

Отчитането на резултатите от Националния архитектурен преглед 2012 събра в Централния дом на архитекта в София представителите на архитектурната колегия, посланиците на редица държави, на държавни институции и много гости.

Тази година в Националният преглед на архитектурата бяха представени 156 проекта от цялата страна. Заместник-председателят на САБ и председател на Общинския съвет в Пловдив арх. Илко Николов връчи наградите на отличените архитекти в различните категории и наградите за книжнина на архитектурна тема.

Председателят на САБ арх. Георги Бакалов връчи на кмета на София Йорданка Фандъкова VIP карта за членство в новооснования Клуб на приятелите на архитектурата и подарък – еднометров шоколад, за активното й управленско участие в архитектурните промени на столицата.

Архитектите споделят идеи с кмета на София Йорданка Фандъкова

За чест на издателство „АрхМедия” с управител Наталия Бондаренко две от нашите издания – луксозният архитектурен алманах „АМС Аспекти” и вестникът – постер „АМС Аспекти”, които участваха в конкурса за книжнина, бяха наградени в раздела за периодичен печат. За втори път тази година тези две издания са отличени за високо качество и професионализъм / сребърни медалисти са от „Интерарх” 2012/. Освен, че това е признание за творческия труд на целия колектив, наградите задължават и носят нови отговорности.

Част от творческия колектив на издателство „АрхМедия” и архитекти -сътрудници на наградените периодични издания – сп. „АМС Аспекти” и „АМС Аспекти – постер”

Коктейлът и музикалните изпълнения на архитекти-музиканти бяха приятния завършек на най-голямото архитектурно събитие за годината, организирано от САБ.

Награди от Националният преглед на архитектурата 2012

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Четвъртък, 11 Октомври 2012 09:36

Знакови български архитекти ще журират в конкурс за постигане на атмосфера в интериора само чрез използване на осветление. Таня Глебова, Радина Гешева и Пламен Братков, Раймондо Флакомио, както и сценографът Никола Тороманов ще отсъдят между кандидатите, всеки от които ще предложи по три различни атмосфери за едно и също помещение. Конкурсът е организиран от Шнайдер Елекрик и Дибла, а победителят ще получи MacBook Air. Освен това първите петима номинирани за голямата награда ще посетят централата на Шнайдер Електрик в Париж. Сградата е уникална с това, че е първата в света, сертифицирана като енергийно ефективна сграда по ISO 50001.

„Технологията, която предлагаме, ще позволи на участниците в конкурса да разгърнат творческите си идеи като останат в синхрон със съвременното разбиране за енергийна ефективност. Освен елегантност в интериорния дизайн ключовете, контактите, термостатите и всички детайли от жизненото пространство днес трябва да оговарят и на определени критерии за оптимално оползотворяване на енергията” посочват от Шнайдер Електрик. Конкурсът е вече онлайн и условията за участие могат да бъдат разгледани на http://www.schneider.dibla.com/.

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Сряда, 10 Октомври 2012 11:12

"Архитектура+ Качество на живот"

Тази година във връзка със Световния ден на архитектурата 1 октомври КАБ обяви националната инициатива „АРХИТЕКТУРА+ КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ”. Това е още един начин Камарата на архитектите в България да даде своя принос към устойчивото развитие на обществото и за подобряване качеството на живот в нашата страна. Съсловната организация на българските архитекти призовава централните и местните власти, партньорските организации и всички съпричастни на умното развитие на обществото ни да се включат в нея. В посланието на КАБ се казва, че застроената среда е основен фактор, формиращ организацията и начина на живот на обществото и благосъстоянието на гражданите. Близо 90% от живота си хората обитават сгради и те формират ежедневно начина на живот, здравословното състояние и усещането за удовлетвореност от живота. Изграждането на качествена застроена среда се счита за основен фактор за:

 Намаляване потреблението на първичните енергийни източници

 Разрешаване на проблема с енергиината зависимост

 Разрешаване на проблема с „енергийната бедност“

 Ускоряване на икономическото възстановяване

 Подобряване благосъстоянието на обществото

Инициативата на КАБ е продължение на целите, заложени в „Декларацията от София”, подписана на 11 май т. г. от президентът на АСЕ арх. Селма Харингтън, председателя на Камарата на архитектите в България арх. Владимир Дамянов, председателя на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране инж. Стефан Кинарев и председателя на Българската строителна камара инж. Владимир Глосов по време на организираната в София Европейска кръгла маса под егидата на президента на Република България Росен Плевнелиев. „Декларацията от София” се обяви за:

* Холистичен и интегриран процес на обществените поръчки, който да зачита ефективното използване на ресурсите и богатоjf и разнообразно застроено наследство като се вземат предвид трите стълба на устойчивостта – социален, икономически и екологичен.

* Адекватни обществени консултации и участие в процедурите за възлагане на обществени поръчки, включително използването на архитектурни конкурси, когато се възлагат проекти от голям обществен интерес.

* Използване на дългосрочното планиране вместо приоритизиране на краткосрочните цели, прилагане на анализи на жизнения цикъл на сградата по време на процеса на възлагане на обществени поръчки, и приоритизиране на принципа на “икономически най-изгодната оферта” вместо “най-ниска цена“ в критериите за оценка.

* Адекватни процедури за строителен контрол по време на възлагане на поръчката и на строителството, което е от полза за здравето и сигурността на гражданите, качеството и стабилността на застроената среда и за оптимални оперативни и експлоатационни разходи.

И в двата документа - „Декларацията от София” и Националната инициатива „Архитектура+ Качество на живот” архитектите заявяват, че при подходящи финансова и законова рамки могат да спомогнат за повишаване благосъстоянието на нашето общество и да допринесат за изпълнението на стратегията Европа 2020. Практиката показва, че наемането само на един архитект води до създаването на работни места за повече от 30 други специалисти в областта на строителството. А за всяко 1 евро, изразходвано в строителството, има допълнителен тласък на икономическата активност от поне 3 евро. КАБ призовава всички отговорни фактори да работят заедно за една по-качествена застроена среда за добруването на България.

АрхМедия

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Четвъртък, 04 Октомври 2012 11:53

.Безплатни прожекции в Експо Баня София, в периода 10 – 13 октомври.

София, 2 октомври 2012 г. - Земята е жив организъм. Какво бъдеще я очаква? Къде е мястото и значението на всеки един от нас и кои са хората, които вярват, че със своите малки крачки могат да обърнат посоката на това бъдеще? Имаме ли шанс да променим нещо в „последната секунда”? Продуцентът Камен Чипев и режисьорът Веселин Зографов представят своята оригинална гледна точка и отговори през погледа на хората, дръзнали да живеят по начин, хармоничен с природата и нейните закони, и нещо повече – да планират, кандидатстват за финансиране и реализират своите еко-идеи и проекти, които впоследствие придобиват все по-голямо значение за все повече хора от селото или местността, в която живеят.

Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд. Замислен като документален филм, който да представи добри еко практики на Програмата, той се превръща в увлекателен, чисто човешки разказ, за това какво провокира хора от най-различни професионални сфери, региони, етнос и бит да се посветят на опазването на природата и бъдещето на земята ни. Със сигурност, ще ви се прииска да опитате от вкусните домашни мекички на сладкодумната леля Дешка, с които тя очаква децата в зеленото училище, био-медът, билките или плодовете. А защо да не участвате с опитен водач във „фото-лова” на кафява мечка, за да се докоснете отблизо до дивата природа, без да притеснявате останалите й обитатели? Филмът представя и резултата от по-смели идеи, които днес са реалност: фотоволтаичен навес за зареждане на електромобили, система за отопление чрез използване на геотермалната енергия, слънчеви колектори, еко-компостери...

Филмът е повод за размисъл как в днешното консуматорско общество можем да се отнасяме към природата с необходимия респект. Може би, достатъчни са малко повече смелост и ентусиазъм, за да може всеки от нас да промени нещо, макар и в „последната секунда”.

Прожекциите на филма са безплатни. Можете да го видите в седмицата между 10 и 13 октомври в Експо Баня София на бул. Мария Луиза 16 (изложбена зала на Roca). През последните години, залата се утвърди като традиционно място за провеждане на различни еко-инициативи. Ако искате да се запознаете лично с авторите на филма и с неговите герои, заповядайте на премиерата, на 9 октомври от 18 часа. Поради големия интерес, обаче, необходимо е да си запазите предварително място на тел. 02/939 60 90.

продължава...
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Четвъртък, 04 Октомври 2012 11:34

На 1 ноември, Международния ден на архитектурата, в Централния дом на архитекта в София, заедно с честването на празника се състоя и откриването на Националния преглед на архитектурата 2012 под надслов "Архитектите променят града", който обхваща периода от 2010 г. до момента Той ще продължи до 15 октомври. В прегледа участват около 100-110 проекта и реализации от цялата страна, много от които, въпреки кризата, са стойностни. По-голямата част от работите са на обществени и жилищни сгради. Прегледът обхваща и издадената през периода архитектурна книжнина. Дните на прегледа ще бъдат допълнени тази година с теоретична част – интересни лекции, които ще се проведат в салоните на Централния дом на архитекта. Приветствия към гостите оправиха председателите на САБ и КАБ арх. Георги Бакалов и арх. Владимир Дамянов. Наградите от изложбата –конкурс на проекти и реализации и на архитектурната книжнина в рамките на Националния преглед на архитектурата 2012 ще бъдат връчени на 15 октомври.

Тази година издателство „АрхМедия” участва в конкурса за книжнина с изданията си: WAM „Световни майстори на архитектурата”, архитектурния каталог „АМС Аспекти” и вестника – постер „АМС Аспекти – постер”. Извън конкурсната програма издателството се включи в Националния архитектурен преглед 2012 и със своя изложба на 12 емблематични обекта, дело на български архитекти, открити у нас през миналата година, които бяха публикувани в 12-те броя на вестник „АМС Аспекти – постер” през 2011 г.

ЛЕКЦИОННА ПРОГРАМА

2 октомври, 18:30 часа, зала 2

Лекция на доц. д-р арх. Георги Станишев и д-р арх. Вихрен Бакърджиев: „Езикът на съвременната архитектура”

4 октомври, 18:00 часа, зала 2

Лекция на арх. Мария Давчева и арх. Орлин Давчев: „Архитектурният спектакъл – Лондон 2012”

5 октомври, 18:00 часа, зала 2

Лекция на д-р арх. Мария Диамандиева: „Световните архитектурни звезди и техните подражатели”.

9 октомври, 18:00 часа, зала 2

Лекция на арх. Павел Попов: „Власт и архитектура”.

12 октомври, 18:00 часа, зала 2

Лекция на арх. Васил Китов: „Църквата „Св. София” в София”.

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Вторник, 02 Октомври 2012 11:30

• TONDACH® реализира първата част от специална поръчка за проекта „СОЧИ” и получи допълнителна заявка в рамките на проекта

• Олимпийският проект „Горная Карусел” е с обща покривна площ 160 000 м²

• TONDACH® иновации – специална разработка на продукт за покривите на проекта „СОЧИ”

Кратък профил на „TONDACH Глайнщетен”

„ТОНДАХ Глайнщетен” АД, водещ производител на керемиди от глина в Средна и Югоизточна Европа със седалище в Глайнщетен, разполага с 2 300 служители в 11 държави. Като един от водещите производители на керемиди от глина, през 2011 г. дружеството достигна оборот от приблизително 191 мил. евро (2010 – 181 мил. евро), „ТОНДАХ Глайнщетен” АД залага на локален мениджмънт, нови технологий и иновативна продуктова политика. Преди повече от година „TONDACH® Глайнщетен» АД спечели конкурса за доставка на покривни материали във връзка с олимпийския проект “Горная Карусел” в Сочи. Това е един от най-големите проекти за развитие на планинския регион “Красная поляна”, свързан с провеждане на Олимпиадата през 2014 година.

Първата доставка за СОЧИ е реализирана в договорения срок

Във връзка с изпълнение на договора за доставка керемидите бяха произведени и доставени в договорените срокове. През първата седмица на септември тази година бяха натоварени 46 камиона (265.000 бр.) с продукта ВЕНЕРА RV3/RV4, включително и аксесоари, като по този начин бе направена първата стъпка към изпълнение на проекта за покриване с висококачествени продукти на покривите на Олимпийското село.

Нобелов хотел с покрив TONDACH®

В процеса на подготовка за Олимпиадата през 2014 г. ще бъде извършено саниране на много сгради в района на СОЧИ. Нобеловият хотел “РЕАK” ще бъде с изцяло нов покрив. Покривната му площ е 6 500 м² и ще бъде покрит с модела БИБЕР, червен цвят. Хотелът разполага с 92 луксозни стаи и апартаменти. “За нас това е допълнителна заявка, която ни дава възможност да покажем нашата компетентност относно покривните решения” сподели г-н Мартин Олбрих , прокурист на «ТОНДАХ Глайнщетен» АД.

TONDACH® керемиди за проекта “Горная Карусел” в Сочи

Този проект включва спортен и туристически комплекс, вкл. Олимпийското село, където ще бъдат настанени представители на медийте, отразяващи олимпийските игри. Строителните дейности в Олимпийското село трябва да приключат по план до края на 2013 година на обща площ от 580 000 м ² - жилищни сгради, къщи за отдих, спортни и туристически центрове, бутици, 3-5 звездни хотели, ресторанти.

Покривите с обща площ приблизително 160 000 м² ще бъдат покрити с различни продукти, включително и подходящи аксесоари от производствената програма на TONDACH® - вентилационни керемиди, капаци, снегозадържащи елементи. Основните покривни площи на сгради, намиращи се на надморска височина от 540 до 960 м ще бъдат покрити с модела ВЕНЕРА. Форматът на продукта е 29 x 48,5 cm, моделът се отличава с елегантност , функционалност и ефективност, тъй като разходната норма на m2 е 11 бр.

TONDACH иновации-специална разработка за проекта СОЧИ

TONDACH продуктът „ВЕНЕРА” в цветове RV3/RV4 ТОНДАХ бе създаден на няколко етапа от „ТОНДАХ Глайнщетен”, съгласувано с руския екип архитекти, руската фирма изпълнител и специалисти по изграждане на покриви. Цветово предстявлява смесица от зелени, жълти и сиви тонове, изпича се по собствена технология. Постигнатият цвят придава на покрива спокоен и хармоничен вид. На обратната страна на керемидата има специален надпис „СОЧИ 2014”. Този цвят е резултат на шестмесечна работа – през този период бяха предложени общо шест цветови варианта, представени за целта на мострени покривни площи.

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Събота, 29 Септември 2012 12:02

   
ПДФ
Печат
Е-мейл
Четвъртък, 27 Септември 2012 12:06

Продуктът SmartLink на компанията енергиен мениджър Шнайдер Електрик получи Златен медал на Пловдивския панаир. С отлчието в категория “Електроника и електротехника, информационни технологии, телекомуникация и офис техника” беше наградена българската компания Филкаб АД, на чийто щанд е изложен SmartLink. Филкаб АД е дългогодишен дистрибутор на Шнайдер Електрик у нас и традиционен партньор за представяне на продукти на Международния техниески панаир. На състоялата се вчера в панаирното градче церемония по връчване на Златните медали, на SmartLink беше присъдена и Наградата за иновативен продукт на Българската асоциация на електротехниката и електрониката – БАСЕЛ.

Самият продукт представлява комуникационна система от ново поколение, която дава възможност за наблюдение и контрол на модулната апаратура, като част от електрическата инсталация. Това от своя страна позволява пълен контрол върху консумираната енергия и повишава енергийната ефективност.

Интегрирането на комуникационната шина е бързо и лесно, и е бзаирано на най-универсалния и отворен комуникационен протокол Modbus/RS485.

SmartLink е част от решенията за енергиен мениджмънт на Шнайдер Електрик.

„Стремежът ни е да предлагаме не само пълна гама продукти, но най-вече комплексни решения за повишаване на енергийната ефективност,” казаха от Шнайдер Електрик.

Продукти на компанията печелят 3 поредни години 2009-2011 наградата за иновативен продукт на Българската асоциация на електротехниката и електрониката, като през 2010 е отличена гамата Acti 9 – 5то поколение модулна апартура за монтаж на DIN-шина. През 2011 безжичните бутони Harmony XB5R спечелиха и Златен медал от Международния технически панаир в Пловдив.

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL