amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
МагазинКаталогТърсенеКлубРекламаЗа насНовини
ПДФ
Печат
Е-мейл
Вторник, 27 Ноември 2012 14:55

АРХИТЕКТУРА ТЪРСИ КУЛТУРА – ПОСЛАНИЕТО НА SAW 12

На 25 ноември в зала 7 на НДК се състоя официалното откриване на SOFIA ARCHITETURE WEEK 2012. За петгодишното си съществуване организаторите успяха да превърнат събитието от двудневен лекционен семинар в атрактивен фестивал с разнообразна програма, включваща презентации, изложби, дискусии, работилници и творчески срещи за обмяна на опит и идеи.

На отркриването поздравление към съорганизаторите от сп. „Едно”, фондация „Америка за България”, Националтния дворец на културата, КАБ и към всички участници отправи кметът на София Йорданка Фандъкова. В рамките на официалното откриване председателят на КАБ арх. Владимир Дамянов изрази съпричастността на архитектурната колегия към събитието и обяви резултатите от ежегодния електронен конкурс на КАБ за устойчива архитектура в два раздела – реализации и идеи.

продължава...
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Понеделник, 26 Ноември 2012 13:43

Четвъртият доклад за Европейските столици на културата с автори Р. Палмър, Г. Ричардсън и Д. Дод проследява тенденциите и развитията в състезанието и осъществяването на програмата.

Някои от основните изводи в доклада:

o Колко струва кандидатурата за ЕСК

За кандидатурите на испанските градове (ЕСК през 2016) – между €4.5 милиона и €1.5 милиона (средно €2.6 милиона). За холандските градове (ЕСК през 2018) – между €7 милиона и €1.2 милиона (средно €3.2 милиона).

o Колко струва домакинството на ЕСК

Средствата за програмата на ЕСК се представят както като програмен бюджет, така и като средства на глава от населението, без в тях да се включват инвестиции в инфраструктура. Програмните бюджети варират между €193 950 000 и €7 400 000.

o Доброволци

Броят на доброволците е в широки граници: от 17 000 в Лил до 400 в Турку. Освен броят на доброволците се отчитат и часовете, които са допринесли.

o Печеливши ЕСК програмни стратегии

Стратегиите включват насърчаване на местната креативност вместо разходи за известни арт компании; участие на гражданите чрез състезание, изкуство и културни права на малцинства, програми за артистични резиденции и др.

o Развиване на европейско измерение

Докладът посочва добри практики в тази насока: стратегии за предприемачество и образование, пълноценни връзки с побратимените градове, взаимодействие с европейски мрежи и др.

o Алтернативни модели на финансиране

Докладът насърчава градовете да намалят зависимостта от публичните бюджети и несигурността на комерсиалното спонсориране чрез алтернативно финансиране.

o Медийно отразяване на града и ЕСК

Анализирано е и медийното внимание към градовете – ЕСК, основна част от което е успешната медийна стратегия за туризъм.

o Наследство от ЕСК

За да се осигури трайно наследство, е необходимо наличие на дългосрочна визия за желаната трансформация, опазване на натрупаното познание, маркетинг и др.

o Казусът Талин 2011

Докладът изследва ключови аспекти от управлението, програмата и устойчивостта на Талин, който ще бъде запомнен като ЕСК, успяла да постигне голяма част от своите цели въпреки огромните предизвикателства.

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Понеделник, 26 Ноември 2012 13:36

На 21 ноември 2012 г. в София, лидерът в предоставянето на комплексни конферентни решения Конгрес Инженеринг отбеляза своята десета годишнина. Компанията посвети празненството на високите технологии и изкуството и потвърди ангажимента си винаги да предлага иновативни конферентни решения.

С много настроение, Конгрес Инженеринг отбеляза своя успех и високи постижения с колеги, партньори и приятели, сред които представители на бизнеса, на правителствени и неправителствени организации, на ПР, туристически и рекламни агенции. Утвърждавайки връзката между бизнеса и изкуството, представителите на компанията споделиха своята формула за успех – съчетание между постоянство и ангажираност, вдъхновение и упорита работа, прецизност и внимание към всеки детайл.

Управителят на компанията г-н Кристиян Гедов разкри интересни факти от основаването и развитието й през изминалите десет години и сподели: „Опитът ми ме е научил, че в бизнеса, както и в живота, е важно да съумееш да слушаш, но и да даваш. Конгрес Инженеринг е чудесен пример за компания, чиито екип успява не само да разбере нуждите и очакванията на своите клиенти, но и да им предложи нови, нестандартни и удобни решения. И всичко това съчетано с прецизност и перфекционизъм, каквито често виждаме само в изкуството“.

Акцент на вечерта бяха и нестандартните произведения на дългогодишния колега и приятел на Конгрес Инженеринг – Венцеслав Дянков. Представяйки вижданията си за постоянно изменящата се среда, авторът създава уникални произведения на изкуството, съчетаващи подредени графични елементи. Чрез подкрепа на творчеството на Венцеслав Дянков, компанията споделя виждането на автора за вниманието и прецизността, стоящи в основата на успеха.

Вечерта завърши с изпълненията на Rhythm Boys, чието невероятно съчетание на барабани, бас, китара, саксофон и клавирни изпълнения се погрижи за доброто настроение на гостите.

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Понеделник, 26 Ноември 2012 13:19

СТУДЕНТСКИ КОНКУРС ЗА ОБЛИКА НА ПЛ. „СЛАВЕЙКОВ”

Дружество „Синтез, интериор, дизайн” към САБ -„Сдружени софийски архитекти” организира на 20 ноември в Централния дом на архитекта в София конференция на тема: „Естетиката на градската среда в София”. Събитието завърши с отчитане на резултатите от съпътстващия я студентския конкурс за идеи „Нова визия за площад „Славейков”. Темата на конференцията провокира интереса на архитектурната колегия и студентската аудитория.

Изнесени бяха докладите:

# „Градската среда във връзка с Общия план на София” - арх. Павел Попов

# „Пешеходните площи – обществено пространство” - арх. Огнян Симеонов

# „Да си подредим града” - арх. Лило Попов

# ”Образование и естетика на градската среда” - проф. арх. Росица Никифорова

# „Градски дизайн и естетика на града – арх. Орлин Давчев

# „Естетика ли е чистотата на града” – алх. Искра Дандолова

# „Ролята на общината при обзавеждане на публичните пространства”

Актуалните теми предизвикаха оживени разисквания по наболели проблеми, за които софийските архитекти търсят решения вече години наред. Изразени бяха различни мнения и становища, направени бяха конкретни предложения, които САБ да осъществи, за да има положително развитие. Активното включване на студентите в конкурса за новия облик на пл. ”Славейков” подсказва, че бъдещите млади архитекти имат не само желание, но и свежи идеи и професионална визия за развитието на градската среда в столицата.

В конкурса участваха 73-ма участници с 39 проекта.

Жури в състав:

проф.арх.Евлоги Цветков – САБ – д-во „Синтез,интериор,дизайн“

художник Божидар Хинков -Съюз на българските художници

арх.Тодор Тодоров – Столична община – гл.архитект район „Средец”

инж. Веселка Симеонова – Столична община и.д.”Пазари запад” ЕАД

арх. Константин Пеев - „ЕКСА“

инж.Наталия Бондаренко - издателство „АРХМЕДИА“- управител

Николай Тодоров - „Градът медиа груп“ - зам.гл.редактор

е номинирало за награждаване 23 проекта.

След обсъждане на номинираните идеи /проекти/ журито е определило следните награди:

• Наградата на САБ – д-во „Синтез,интериор, дизайн“- на проект №25 с автори Александър Къркеланов и Савина Лазарова от ВСУ „Любен Каравелов“

• Наградата на СБХ – на проект №32 с автори НиколайПетров, Любомира Момчева,Матей Гаров и Живка Георгиева от УАСГ

• Наградата на „Пазари запад“ ЕАД – на проект №34 с автори Петя Вацова и Симона Димитрова от УАСГ

• Наградата на „ЕКСА“ АД – на проект №27 с автори Цветослава Петракиева от ЛТУ

• Наградата на АРЕКСИМ – на проект №31 с автор Ръза Явуз от УАСГ

• Наградата на „Архмедиа“ - на проект №1 с автори Елена Павлова и Ива Белева от УАСГ

• Наградата на „Градът медиа груп“- на проект №13 с автори Екатерина Дочева и Малина Малинова от НБУ

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Петък, 23 Ноември 2012 13:09

ЮБИЛЕЙНО ТЪРЖЕСТВО, ОРГАНИЗИРАНО ОТ МАТРАКС В СОФИЯ

През ноември в клуб Mascara, фирма „Матракс”, официален представител и дистрибутор на италианската марка за сън и комфорт Magniflex, отбеляза официално пред свои партньори, дилъри и клиенти, 50 години от създаването на италианската компания, превърнала се в символ на изключително качество, комфорт и неподражаем италиански стил.

продължава...
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Сряда, 21 Ноември 2012 12:31

“Архитектура търси култура“– София ще бъде културна столица на Европа за една седмица!

На организираната от КАБ пресконференция във „Виваком Арт Хол“ беше представена Националната инициатива „АРХИТЕКТУРА+ КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ“.

„Ние оформяме материалната среда чрез духовните ни въжделения и след това средата оформя нас” каза инициаторът на инициативата арх. Николай Гълъбов, заместник-председател на КАБ. „От векове обществото се опитва да отговори на въпроса: „Кое идва първо - материалното или духовното? - Архитектурата е това, което ги обединява! Работата по подобряването на градовете и сградния фонд е ключ към ускоряването на икономическото възстановяване и повишаване на конкурентоспособността, по-ниско потребление на природни ресурси и разрешаването на проблема с „енергийната бедност“. Качествената устойчива архитектура е пътят за решаване на много проблеми.”

За да сподели своята визия за постигане на тези цели Камарата на архитектите в България тази година се включи активно в програмата на SOFIA ARCHITECTURE WEEK с конкретни събития и инициативи. Те бяха представени от присъстващите на пресконференцията организатори и партньори – арх. Николай Баровски, арх. Десислава Димитрова, Бойка Огнянова, Мария Янкова, Емил Иванеску от Румъния. Адрияна Михайлова от Виваком представи трансформираната фасада на Телефонната палата. – превърната в компютърна клавиатура по проект на арх. Бранимира Славова, която спечели първо място в обявения през пролетта конкурс. Трансформацията вече е реализирана и зад паметника на Джон Атанасов фасадата на Телефонната палата се превръща в пано за важни социални послания.

Събития, организирани от Камара на архитектите в България, във връзка с отбелязване на 75-та годишнина на КАБ и Софийската седмица на архитектурата.

 От 19.00 часа на 21 ноември - презентация на третокласника от 119-то у-ще Иво Лозанов за живота на една друга планета вследствие на негово пътешествие). Журиране на представени проектите, участвали в ежегодния конкурс на КАБ „Устойчива архитектура в България 2020-8“. Ще присъстват специалисти и архитекти в изграждането на зелена архитектура у нас и чужбина и други „важни“ специалисти. Виваком арт хол, ул. Гурко 4.

 В продължение на две седмици от 19 ноември от западната страна на НДК ще има изложба „75 години КАБ“. Вижте лицата на всички архитекти в България!

 От 19 ноември до 2 декември пред централния вход на НДК изложбата “Детайли от живота на архитектурата” ще показва детайли от сгради в София от различни периоди и архитектурни стилове. В последните дни на изложбата ще се проведе томбола с награди между позналите вярно всички детайли.

 На 24 ноември, събота, в НДК ще се проведе „Ден на отворените врати на архитектите”, където от 13 часа всеки желаещ ще може да се срещне с водещи архитекти, да разбере как работят те и да получи съвет и насоки. Безплатна консултация за всички желаещи.

 След срещите, от 17 часа ще се проведе Дискусия за ролята на архитекта и архитектурата в ежедневието ни и в съвременното общество.

 На 26 ноември от 18 часа в НДК ще бъде официалното откриване на седмицата в присъствието на кмета на София, представители на МРРБ и други отговорни лица.

 От 18.30 часа ще е връчването на наградите от е-конкурса на КАБ „Устойчива архитектура 2020-8”.

 От 18.45 часа арх. Майкъл Стентън, бивш председател на АИА и носител на награда за цялостно творчество 2010 в Калифорния, САЩ, ще направи презентация за наградите на АИА за природосъобразна архитектура и нейното значение за човешкото културно развитие.

 27 ноември 2012 г. от 19.30 часа на ул. „Гурко” № 4 - презентация на арх. Майкъл Стентън. Филм за награди на Американския институт за архитектура, 2012г. ще презентира американския град през 21 век и културното му развитие.

Постоянни събития по време на форума ще бъдат многобройни изложби, сред които изложбата на Архитектурния съвет на Европа за устойчива архитектура в Европа.

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Вторник, 13 Ноември 2012 14:13

През две години фондация "Мийс ван дер Рое" със седалище в Барселона организира конкурс за съвременна архитектура за представители на всички европейски страни. Едноименната награда е една от най-престижните за международна архитектура. Учредена е през 1987 г. в партньорство на Европейския парламент и Фондация "Мис ван дер Рое" за креативност и иновации, както и приноса на европейските специалисти в развитието на новите идеи и технологии. Журито на конкурса селектира най-добрите творби, които се показват в европейските държави чрез пътуваща изложба. Излъчва се Голямата награда на стойност 60 000 евро и една специална награда, която е 20 000 евро.

Тази година за България тричленно жури от професионалисти в състав: арх. Любомир Пеловски, зам.-председател на САБ, арх. Светлозара Шаханова, председател на Обединение на „Сдружени софийски архитекти” и арх. Бойчо Бойчев, отговорник за излъчване на номинациите за наградата „Мис ван дер Рое” за България за 2013 г. определи чрез електронен конкурс 5 български проекта за кандидатстване за наградата „Мис ван дер Рое”.

Номинираните проекти:

Къщата на Равноденствието Отличена с Голямата награда на Националния преглед на българската архитектура 2012 арх. Борислав Игнатов, „Жаки Арх Студио”

Боровец Еуфория клуб хотел и СПА Архитектурно студио 4DA.

Англо-американското училище в София "Иво Петров Архитекти" ООД, "Инос-1 ООД" и консултант по устойчиво строителство "Alpenglow Адвайзъри" ООД

Сграда 15 от Търговски комплекс "Европа" Архитектурно ателие "Хит-95"

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Понеделник, 12 Ноември 2012 11:59

Международният конкурс вдъхнови дизайнерите от група Черга за специална инсталация, която може да бъде видяна до 16 ноември.

София, 9 ноември 2012 г. - Стартиралото наскоро пето издание на международния конкурс Jump the Gap бе поводът, който срещна млади български творци и студенти по архитектура и дизайн с утвърдени професионалисти. Идеята бе да се споделят възможностите за развитие на младите таланти и важната роля на участието в професионални конкурси. Тема на разговорът, който се случи на 8 ноември вечерта в изложбения център Експо Баня София беше «Нови тенденции в продуктовия дизайн и пространството на банята».Символични домакини и организатори на събитието бяха Рока България, арх. Иво Пантелеев и Черга, българска група за дизайн.

продължава...

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Вторник, 06 Ноември 2012 13:03

Българският съвет за устойчиво развитие организира полудневни семинари и професионални обучения с цел популяризиране на теми, свързани с устойчивото развитие и строителство, енергийната ефективност и устойчиво градско планиране.

Обучението „Оценка на жизнен цикъл на продукти и услуги (LCA) – теория и възможности за приложение” предвижда запознаване с методологията за Оценка на жизнения цикъл (англ. Life Cycle Assessment - LCA) на продукти и услуги, дефинирана от серията международни стандарти ISO 14040 и ISO 14044.

Участниците ще бъдат запознати с основните етапи при изготвянето и прилагането на такива оценки от гледна точка на устойчивото строителство и в производството и употребата на строителни материали и услуги. Ще бъдат разгледани и примери от практиката за изработване на Въглероден и воден отпечатък, Декларациите за екологично въздействие (Environmental Product Declarations - EPD), Еко-етикети. Ще бъде представен процеса, основните етапи, предизвикателства и ползите от приложението на тези инструменти при реални случаи.

Пълната програмата можете да разгледате тук. (http://www.bgbc.bg/ckfinder/userfiles/files/Programa.pdf ) Обучението ще се проведе на 29.11. 2012 във Vivacom ArtHall, ул. Гурко 4

Обучението е ориентирано към архитекти, инженери, производители на строителни материали, експерти по опазване на околната среда и управление на ресурсите, инвеститори и специалисти в строителния сектор.

Лектори ще бъдат експерти по управление на околната среда и ресурсите от Денкщат България, част от Денкат Австрия - консултантска компания в сферата на устойчивото развитие и управлението на околната среда в Централна и Източна Европа. Събитието се организира в партньорството на КАБ и Виваком.

След обучението, участниците:

• ще познават основните инструменти, използвани в практиката и водещи до намаляване на екологичното въздействие от дейността на дадена компания или отделен продукт;

• ще придобият необходимите знания за интерпретиране на резултатите от LCA анализи на различни продукти;

• ще придобият по-добра представа за прилагането на LCA при вземане на решения в практиката;

• ще подобрят разбирането си за значението на LCA при прилагането им в проектирането на устойчиви сгради;

• ще придобият по-добра представа как да тълкуват информацията, предоставена от различни инструменти за комуникация с потребителите;

Моля направете Вашата регистрация до 25 ноември 2012. За регистрация и допълнителна информация моля свържете се с Българския съвет за устойчиво развитие на тел: + 359 2 964 13 20 или e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Вторник, 06 Ноември 2012 12:43

Авторът й арх. Борислав Игнатов е носител на Голямата награда на САБ в Националния преглед на архитектурата за 2012 г.

Къщата на Равноденствието» е вероятно първата пасивна сграда на Черноморското крайбрежие. Основни цели на проекта са постигането и популяризирането на съвременно жилищно обитаване в пълно равновесие с природата. Уникалното местоположение на обекта на стръмен склон с панорама към морския хоризонт, южно изложение и преобладаващи ветрове от север формират идеята за линейна хоризонтална ненатрапчива сграда, вмъкната в крайбрежния скат и ориентирана изцяло към морето. Наклонът на фасадата и пропорциите на пространствата вътре отговарят на характерните за мястото летни и зимни слънчеви ъгли с цел постигане на максимален комфорт и термална ефикасност през сезоните. През зимата ниското слънце и неговото отражение в морето огряват къщата в дълбочина, докато стръмните и горещи летни лъчи се плъзгат успоредно на наклонената фасада и не проникват директно вътре. В символичен план концепцията на къщата излиза извън рамките на базовата жилищна функционалност и служи на своите обитатели и като астрономически инструмент. Тесен остъклен процеп в покрива пропуска обедното слънце вътре в хола върху линейна скала на пода и стената, която превръща къщата в слънчев календар.

продължава...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL