amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
МагазинКаталогТърсенеКлубРекламаЗа насНовини
ПДФ
Печат
Е-мейл
Сряда, 13 Март 2013 12:58

Специализираното изложение за енергоефективно, екологично и функционално строителство привлича международен инвеститорски интерес и демонстрира тенденциите в бранша

Авторитетният строителен форум Българска Строителна Седмица ще се проведе от 20 до 23 март за 13-и пореден път в Интер Експо Център – София и разширява обхвата на участващите фирми и компании. С над 116 изложители от общо 12 държави (в т.ч. 53 нови директни участници) традиционната среща на професионалистите в бранша ще представи иновациите в строителството и новите подходи.

Автомати за покривни хидроизолации, които намаляват значително разхода на материал пестейки средства и усилия, последни модели на лазерно контролирани машини за изпълнение на безфугови бетонни настилки, решетъчни скари от фибростъкло, покрито с висококачествена пластмаса, са само част от иновативните и високотехнологични продукти, които ще бъдат демонстрирани на изложението.

Строителният бранш в страната намира успешно своите нови инвеститори и ще демонстрира на специализирания форум тенденциите и новите си насоки на развитие. Една от най-важните теми си остава енергийната ефективност. Мерките в тази област ще бъдат комбинирани с реновиране и подобряване на заобикалящата градска среда. Тези теми ще бъдат предмет на дискусия на традиционната вече конференция на изложението - BuildinGreen 2013.

Силно международно участие ще демонстрира тенденциите и новите технологии в индустрията. Специалисти от различни сфери ще имат възможност за осъществяване на важни бизнес контакти с фирми от България и чужбина. На форума се очаква и колективно гръцко участие.

В дните на професионалното изложение ще се проведе и третото издание на специализирания салон ГеоЕкспо, както и първият салон BUILDING MARKET - изцяло ориентиран към крайния потребител, който ще предложи специализирани съвети във всяко звено на строително-ремонтните услуги. Интересно за всички посетители ще бъде и ПЪРВОТО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ между монтажници на естествен паркет.

Паралелно със строителния форум ще се проведе и второто издание на международното специализирано изложение AQUA-THERM за отопление, вентилация, климатизация, екологични технологии. Уникално и успешно събитие, което е отправна точка за индустрията, привлича професионалисти на ръководни позиции и събира доставчици и купувачи в перфектната бизнес среда.

Предстои провеждането на дискусионна среща, тип „Работна закуска“, на която организаторите от Агенция Булгарреклама ще срещнат представители на браншовите организации с представители на водещи медии, за да бъдат обсъдени наболелите проблеми на бранша. Темата ще е „Реалности и перспективи пред строителния бранш в България (след окото на кризата)“.

Актуална информация за събитията следете на обновения сайт на изложението и в социалните мрежи Facebook и LinkedIN

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Понеделник, 11 Март 2013 12:35

Разговор с акад. арх. Пиер-Андре Дюфетел

Интервю на Пролет Попова, Фото Пролет Попова

Арх. Пиер-Андре Дюфетел е роден през 1922 година в Булонь сюр Мер, Франция. Завършва Висшето училище за изящни изкуства (специалност архитектура) и Института по градоустройство на Парижкия университет. Професионалната му дейност е свързана главно със зоните за предимствено градоустройство, чийто главен архитект е от 1965 година, и с проектирането на учебни и военни сгради. Носител на наградата « Grand Prix de Rome » (1952). Член (и бивш президент) на френската Академия по архитектура, член на Международната академия по архитектура и на журито на „Интерарх“.

АМС Аспекти: Арх. Дюфетел, Вие сте член на Управителния съвет на Международната академия по архитектура и участвате в Интерарх от самото начало. Какви са впечатленията Ви от тазгодишното издание на Интерарх?

Бих казал, че е все така добре организирано, с голям брой участници от много страни. Забелязва се лек спад на участниците от Америка и от англо-саксонските страни, но българските, руските, италианските и френските архитекти са все така многобройни, а качеството на представените проекти е отлично. Това се дължи може би на предварителния подбор. Например ние във френската Академия по архитектура не представяме на Интерарх всички проекти, които ни се изпращат за участие, а правим предварителна селекция. Дори ние самите проучваме какви интересни френски проекти са осъществени в последните три години и подтикваме авторите им да се представят за конкурсно участие. Може би затова и имахме добър успех на конкурса.

продължава...

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Понеделник, 11 Март 2013 12:33

Авторитетният строителен форум Българска Строителна Седмица ще се проведе от 20 до 23 март за 13-и пореден път в Интер Експо Център – София и разширява обхвата на участващите фирми и компании.

Иновациите в строителството и новите подходи ще бъдат представени с детайли от водещи фирми в бранша. Автоматите за покривни хидроизолации РУФОН, които компанията ХЕРЦ развива в последните години, са допълнени от новия РУФОН „Р”. Той намалява значително разхода на материал, като пести средства и усилия. Специализиран в заваряването по бордове, автоматът е идеален уред за работа и по свободните покривни повърхности, а с теглото си от около 26 кг той лесно може да бъде транспортиран до обекта.

Най-новият модел от SOMERO Ltd. - световен лидер в производството на лазерно контролирани машини за изпълнение на безфугови бетонни настилки ще представи българската фирма Лийф група проектиране системи. Мултифункционалната машината позволява всички процеси – от финалната подготовка на основата, през разстилането на бетона до уплътняването и нивелирането. Постигат се параметри, които надхвърлят всичко постигано досега – например производителност – 460 м2/час и най-висок клас на точност.

С атрактивно представяне на специализирания форум посетителите ще могат да разгледат експонатите на фирма Аустротерм България. Специалист във висококачествените топло- и шумоизолационни продукти от експандиран и екструдиран полистирен, компанията ще покаже оптимални енергоспестяващи решения за изолация във всяка област.

Иновативен и високотехнологичен продукт, произведен от фибростъкло (стъкломат или още стъклопласт), покрито с висококачествена пластмаса, ще представи на щанда си по време на специализирания форум европейският лидер в производството и търговията на решетъчни скари, фирма Стако. Решетъчните скари от фибростъкло са оцветени и са UV-устойчиви. Стандартно се предлагат в сив, жълт, зелен и червен цвят.

В дните на професионалното изложение ще се проведе и третото издание на специализирания салон Гео Експо, както и традиционната конференция BuildinGreen „Eнергийна ефективност и обновяване на съществуващия сграден фонд в България. Приоритети 2014-2020". Първият салон BUILDING MARKET е изцяло ориентиран към крайния потребител и ще предложи специализирани съвети във всяко звено на строително-ремонтните услуги. Интересно за всички посетители ще бъде и ПЪРВОТО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ между монтажници на естествен паркет.

Актуална информация за събитията следете на сайта на изложбения комплекс и в социалните мрежи Facebook и LinkedIN.

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Понеделник, 11 Март 2013 12:29

Специален гост на събитията ще бъде Ахим Пол – председател на журито на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012 и управляващ партньор на водещото дизайнерско студио в областта на индустриалния дизайн Artefakt

8 март 2013, София – Финалните събития на конкурса Ideal Standard баня на годината 2012 ще се проведат на 3 и 4 април 2013г. в София. Деветото издание на конкурса ще завърши с програма в два дни, която включва представяне на номинираните 3D проекти на бани, презентация на водещия дизайнер Ахим Пол (студио Artefakt), дискусионен панел с участие на дизайнери, архитекти и медии, и ще завърши с церемония по обявяване и награждаване на победителите. По време на финалните събития под един покрив ще се съберат млади и утвърдени професионалисти дизайнери и архитекти, медии, представители на Ideal Standard и партньори на „Идеал Стандарт – Видима” АД – организатор на конкурса. Финалните събития ще стартират на 3 април с представяне на десетте номинирани 3D проекта на бани. Техните автори ще ги защитават пред творческото жури на конкурса, под председателството на водещия дизайнер Ахим Пол (студио Artefakt). Членове на журито са арх. Албена Владимирова-Андреева, арх. Пенка Станчева, Величко Великов (CHERGA), Владислав Василев (DIBLA), Мариана Китанова (арт-директор на сп. „Наш дом”) и Лазар Лазаров - търговски директор за Клъстър България на Идеал Стандарт Интернешънъл. Представянията ще се проведат в присъствието на финалисти от предходни издания на конкурса, колеги дизайнери и архитекти, и журналисти.

Програмата на втория ден от финалните събития включва презентация на Ахим Пол на тема “Trend World Europe” и дискусионен панел с участието на български дизайнери, архитекти и медии на тема „Как дизайнери, медии и Ideal Standard допринасят за създаване на красиво жизнено пространство”. Вечерта на 4 април ще завърши с церемония по обявяване и награждаване на победителите в деветото издание на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012.

Творческото жури на конкурса ще излъчи победители в двете категории - „Идеалната баня за моето семейство” и „Моята баня – това съм Аз!”. Авторите на проектите, спечелили приза „Ideal Standard Баня на годината 2012” ще бъдат наградени с посещение на специализираното изложението за дизайн „100% Design 2013” в Лондон и с допълнителни награди от организаторите.

Онлайн потребителите също имаха възможност да изберат своите фаворити и дадоха над 5000 гласа на официалния сайт на конкурса www.banianagodinata.com. Проектите, спечелили любовта на публиката, ще бъдат обявени на 4 април, по време на официалната церемония по награждаване. Носителите на приза Ideal Standard Баня на публиката 2012 ще бъдат наградени с пропуски за всички събития на Sofia Design Week и Sofia Architecture Week през 2013г. и с допълнителни награди от организаторите

Деветото издание на конкурса се провежда под надслов “В търсене на идеалната баня...” В конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012 участват авторски 3D проекти на бани, създадени с предлаганите от марката Ideal Standard продукти. В конкурса участват млади професионалисти в областта на интериорния дизайн и архитектурата, продуктов дизайн, пространствен дизайн, инженерен дизайн, индустриален дизайн, приложни изкуства. Официални медийни партньори на конкурса са сп. „Наш дом”, „Едно – платформа за изкуства, култура и начин на живот”, в-к „Строителство Градът” и „Градът Медиа груп”, Banispa.com, Jobtiger.bg и Jobtiger.tv, Dir.bg. Пълна информация за конкурса Ideal Standard Баня на годината 2012 е публикувана на официалния уебсайт www.banianagodinata.com. За актуална информация следете FB страницата Ideal Standard Баня на годината.

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Понеделник, 11 Март 2013 12:25

Арх. Борис Тикварски и арх. Мария Гяурова спечелиха „Атмосфера” - конкурса за създаване на светлинни сцени, организиран от Шнайдер Електрик и Дибла. Наградите бяха раздадени на камерна церемония в столичния клуб Студио 5. Наградата за победителите е MacBook Air и пътуване до Париж, включващо посещение на централата на Шнайдер Електрик - The Hive. Сградата е уникална с това, че е първата в света, сертифицирана по ISO 50001 – стандарт за енергиен менджмънт. Пътуване получават още подгласниците на победителите - студио EDO и печелившите в гласуването на публиката - ALL IN.

Конкурс „Атмосфера” беше обявен през есента на 2012 г. с идеята да предизвика творческия потенциал на архитекти и интериорни дизайнери в управлението на осветлението. Журито, съставено от авторитетние архитекти Пламен Братков, Радина Гешева и Таня Глебова, както и сценографа Никола Тороманов коментира в детайли 7-те номинирани проекта. Отличени бяха контактът между светлина и интериор, избягването на клишетата и постигането на приятна за обитаване атмосфера. С получените в хода на проекта консултации всички участници имаха възможност да се запознаят с иновативни технически решения за управление и автоматизация на осветлението. „С този проект научихме много за домашната автоматизация”, споделиха самите участници.

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Вторник, 05 Март 2013 13:49

Темата на проекта, подготвен от Яна Андреева Андреева, с водещ ръководител доц.д-р арх.Жеко Тилев, е Музей за Модерно и Съвременно Изкуство в Парк де ла Вилет, Париж. Паркът е изявен елемент от културната инфраструктура на града, поради голямата концентрация на обекти от този характер на неговата територия. Ситуацията се намира в югоизточната му част и е определена като зона с предстоящо облагородяване с обществени функции с културен характер.

Пард де ла Вилет е вакуум в историческата атмосфера на Париж, място където проблемите и динамиката на агломерационния град остават отвъд прозрачния похлупак, бранещ всички емоции, с които е натоварено това бягство. Характерни за него са резките контрасти, моментите на изненада и губенето на ориентация на посетителите. Тематичните градини са едни от най-посещаваните места в парка. Сред тях са Градина на огледалата, на сенките, на страховете, на равноверието и др. Музеят представя живописта от 1900 г. до Постмодернизма като част от новата 13-та градина на изкуството. Всеки опит за категоризирането на теченията през този период е свидетелство за тяхното преплитане и взаимодействие. Идеята за това застъпване е проведена и във вътрешната организация на изложбеното пространство по времеви пътеки, пресичащи във вертикално направление своите траектории в комуникационни ядра, даващи възможност за „избор или изход”. Основната идея се базира на провеждането на връзката избор-следствие, установяване на контрасти, които да провокират творческата страна у всеки посетител, да стимулират въображението. В синхрон с организацията на парка, която не следва установени дотогава принципи в ландшафтната архитектура, предложеното решение търси нов подход към тематиката на представената функция.

Сградата е развита на четири нива, а освен изложбените функции са предвидени зони за обучение, рисуване, приложни изкуства, специализирани художествени магазини, хранене. Изложбеното пространство за Съвременно изкуство е организирано на 2 нива с широки и високи пространства, удовлетворяващи нуждите на съвременния начин за творческа изява. Модерното изкуство е представено в Градината на Изкуството. Тук е мястото на първичното преживяване на цялото това преплитане, което се е случило във времето, а сега-и в пространството. Информационни павилиони запознават посетителите с това, което им предстои да видят, като всеки от тях е насочен към определено течение. Изкуството е строго индивидуално преживяване. С взимането на решение възелът се трансформира в личен път. Всеки сам режисира престоя и видяното от него. Изложбата е развита по 8 рампи, организирани в 4 системи на преплитане, осигуряващи евакуационните норми. Сградата е изпълнена със стоманена пространствено-прътова мрежеста конструкция в комбинация с независим от нея стоманобетонен скелет, а покритието е от прозрачни фотоволтаични стъклопакети.

арх. Яна Андреева Андреева

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Вторник, 05 Март 2013 13:44

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Вторник, 05 Март 2013 13:42

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Четвъртък, 14 Февруари 2013 13:18

Февруари - март 2013, „Арсеналът“, Париж

От близо шест десетилетия Тринайсети район в Париж е „опитно поле“ на съвременното градоустройство и архитектура. За този период един от най-големите (714 ха) и най-населените (171500 жители) райони обновява три четвърти от площта си. В него се намират първата пунктова сграда „Небостъргач №1“ и най-мащабната градоустройствена операция „Олимпиадите“, осъщественавъв Френската столица след Втората световна война. Именно на този квартал посвещава първата си за годината изложба архитектурният и градоустройствен център „Арсеналът“.

Изложбата проследява в хронологичен ред градоустройствените метаморфози на района от проектните проучвания до наши дни. Подчертана е решаващата роля на централната власт за модернизиране на градската тъкан. Особено внимание е обърнато на сложния финансов монтаж между частни и публични инвеститори.

Комплексът е дело на арх. Мишел Оле (Michel Holley), който прилага оригинално решение не само за обновяването на съществуващата жилищна тъкан, но и за преустройство на бившата гара за въглища. За целта той се обляга както на изпитаните методи, така и на математическите си познания. Приложения метод нарича „урбаниграма“ (urbanigramme) : върху терен от 8,5 ха и гъстота 3,5, идентична на гъстотата на традиционните квартали, отделя 70% от терена за пешеходците.

Мишел Оле е архитект на „вертикалния урбанизъм“, при който пунктовата сграда загубва статута си на „монумент“ и изключение, за да се превърне в „предмет на масова продукция“, на „серийно производство“.Вдъхновява се от реализациите на Миис ван дер Рое в Чикаго (Lake Shore Drive, 1948 – 1951) или на Пей в Ню Йорк (Washington Square, 1964 – 1966). Разделянето на пешеходно и автомобилно движение е другата основна характеристика на новия урбанизъм. Комбинирането на двата постулата води до нов тип просранство : пешеходната плоча като основа на пунктовите жилищни сгради. Дори и комплексът от над 3 хиляди жилища да не е съвсем завършен при нанасянето на първите жители през 1972 година, той се радва на голям успех, а оригиналността му се състои главно в социалното разнообразие на неговите обитатели.

Комисарката Франсоаз Моару представя изложбата

Арх. Оле на откриването на изложбата

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Четвъртък, 14 Февруари 2013 12:13

Уважаеми колеги и партньори,

Имаме удоволствието да Ви поканим на първото за 2013г обучение на Българския съвет за устойчиво развитие и създадената към него Академия за професионални обучения и обмен на знания на тема „Енергийна Ефективност и Сграден комфорт”.

В рамките на обучението водещи експерти и лидери на пазара в строителната индустрия ще представят основни аспекти на енергийната ефективност и ще Ви запознаят с най-иновативните начини на постигане на сграден комфорт, действащи интегрирано за максимален ефект.

Обучението представя синергичния ефект от различните аспекти на енергийната ефективност и обхваща шест основни теми: Ролята на стъклото в енергийната ефективност и сграден комфорт Дневната светлина като мощен инструмент за реална енергийна ефективност Интегрирана функционалност при системите за остъкляване Системни решения при проектиране и изграждане на външни стени на нискоенергийни сгради и постигане на перфектен комфорт в помещенията чрез климатични тавани. Саниране на съществуващи сгради-външна и вътрешна изолация на стени Комплексният подход в инвестиционния процес и европейската нормативна уредба за енергийна ефективност и комфорт в сградния сектор.

Обучението ще се проведе на 21.02.2013г от 9.00ч в Софарма Бизнес Тауърс, сграда А, ет. 3, зала Изток;

Пълната програма можете на намерите тук.

Събитието се реализира с подкрепата на AGC Flat Glass, Alukönigstahl, Knauf Bulgaria и КСЕЛА България. Официални партньори са Националното Сдружение на Общините в Р. България, Камара на архитектите в България и Софарма Бизнес Тауърс. Официален медиен партньор на обучението е Строителство Градът.

За регистрация и допълнителна информация моля свържете се с нас на тел: + 359 2 964 13 20 или e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

С уважение:

Арх.Георги Коларов

Управител

BGBC Академия

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL