amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
МагазинКаталогТърсенеКлубРекламаЗа насНовини
ПДФ
Печат
Е-мейл
Петък, 04 Ноември 2011 10:36

След разпадането на социалистическите стопански системи на държавите от Югоизточна Eвропа, в тези райони се започва повсеместно неофициално строителство, коeто води след себе си радикална трансформация на градските структури, както и съвсем нови форми на урбанизация.

Използвайки примери от градове като Белград, Букурещ, Котор, Пула, Прищина, София, Tирана и Загреб, изложбата «Балканология. Нова архитектура и градски феномени в Югоизточна Европа» показва работата на архитекти, урбанисти и активисти със динамичните процеси на трансформaция в градовете, и по-точно с нейното културнo, социалнo и политическo измерениe в балканските държави. На изложбата също така ще бъдат представени изследователски проекти, конкретни интервенции, архитектурни анализи, планови стратегии. Освен това, малко познaти, но изключителни по своя характер постройки от времето на югославския социалистически модернизъм ще бъдат поставени в диалог с представители на съвременната архитектура.

Инициативата на прoeкта, подкрепена от самото си начало от фондация ERSTE, отваря ново поле за дискусии, представя малко познатата архитектура на постсоциализма, както и последиците от един нерегулиран, неконтролиран градски растеж в държавите от Югоизточна Европа.


Експозицията се представя от AzS | Архитектурен център София В партньорство с VIVACOM Art Hall
С подкрепата на: Фондация “ERSTE Stiftung”
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Сряда, 02 Ноември 2011 13:54


какво: Град на бъдещето – ролева игра за тийнейджъри
къде: Централна локация (Перформ Бизнес Център, пл. Позитано 2)
кога: 09:00 – 18:00
какво: Утопия Лондон – прожекция на филм
къде: Централна локация (Перформ Бизнес Център, пл. Позитано 2)
кога: 15:30 – 17:00 / 21:00 – 22:30
какво: Архитектура от чисто злато – интерактивна изложба
къде: Централна локация (Перформ Бизнес Център, пл. Позитано 2)
кога: 17:00 – 18:00
какво: Съвременна австрийска устойчива архитектура от дърво – лекция на Рюдигер Лекс (куратор) и Бруно Мозер (архитект) продължава...
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Вторник, 01 Ноември 2011 14:27

Успешно приключи първият етап от конкурса „Проектирай зелената кухня на BOSCH!”, който стартира по инициатива на местното представителство на водещия немски концерн. Към финала на конкурса продължават 21 проекта на студенти по архитектура и интериорен дизайн от цялата страна. Те ще се състезават за първото място във всяка една от трите категории на конкурса:


- Най-ергономична и екологична кухня
- Най-оригинален и модерен дизайн
- Награда на публиката

Представените проекти се отличават в по-голямата си част с изключително оригинални идеи, модерен и естетичен дизайн и не на последно място се вписват в така необходимата ни в съвременния свят „зелена” посока. Много от участниците са изпипали до професионализъм предложенията си, като са наблегнали дори на най-малките детайли. Представените 3D визуализации определено заслужават вниманието на индустрията и ни навяват на хубавата мисъл, че България в момента има немалко млади таланти с потенциала да се реализират като изключителни архитекти.

продължава...
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Петък, 28 Октомври 2011 13:57

Българският съвет за устойчиво развитие представя третото по ред обучение по LEED от серия лицензирани семинари по Американската система за сертифициране на устойчиви сгради.

Обучението се предлага официално за първи път в България и представлява курс лицензиран от USGBC, създателите на системата LEED, и предоставен ексклузивно на Българския Съвет за Устойчиво Развитие.

В рамките на обучението ще бъдат представени главните категории и кредити, основни изисквания и стандарти за проектиране и строителство на зелени сгради, съгласно основните системи за сертифициране по LEED (BD+C). Участниците в уоркшопа ще придобият задълбочени познания за концепциите, стратегиите и критериите на семейство системи за ново строителство, както и основните специфики на различните варианти (NC, CS and School). Обучението подготвя участниците за процеса на сертифициране и представлява подготовка за изпита за придобиването на сертификат LEED Accredited Professional и LEED Green Associate.

Това е третата сесия от LEED обучения, която съдържа най - задълбочена информация и не изисква предварителни знания или присъствие на предните модули.

Обучението ще се проведе на 11. Ноември 2011г от 9:00ч в Гьоте-институт България, ул. Будапеща № 1, гр. София.

продължава...
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Понеделник, 24 Октомври 2011 18:35

По време на Sofia Architecture Week 2011 три работилници, с българско и чуждестранно участие, ще оставят реална следа в рамките на града. Това ще се случи с помощта на екипите на: WhATA?и Томас Конг; студио Функт и Алберто Яковони и сдружение Трансформатори заедно с Хавиер Пеня и всички доброволно записали се участници. В рамките на 4 дни и с минимален бюджет те ще покажат как изглежда: Идеалната детска площадка; Мобилна социална станция и Тунинговане на София (трансформaцията на един подлез).

Фестивалът за архитектура и модерна градска среда Sofia Architecture Week 2011 се организира за четвърта година от ЕДНО, фондация “Америка за България” и Столична община. Програмата е част от културния календар на София, кандидат за Европейска столица на културата 2019. Основната част от фестивала ще се проведе от 1 до 6 ноември, с основна локация: Перформ Бизнес Център, на пл. Позитано 2.

Тунинговане на София
Трансформатори и гост архитект Хавиер Пеня (Испания)
Работилницата Тунинговане на София цели да преосмисли подлезите и да предложи нов дизайн за тях. Избраният тук подлез свързва парка Борисова градина с Алея Яворов, а основната намеса, която ще бъде осъществена, е свързана с липсващото осветление. Въпреки конкретиката на действие, идеята е да се направи по-задълбочено и широко проучване на подлезите в София изобщо, заради лошото и занемарено състояние на повечето от тях.

Хавиер Пеня e лектор в програмата на Sofia Architecture Week 2011 и ще участва в Тунинговане на София. Преподавател в няколко университета в последните 12 години, Пеня изследва алтернативните решения, отвъд традиционната архитектура, дизайн и урбанистика.

Мобилна социална станция
Студио Функт и гост архитект Алберто Яковони (Италия)

Работилницата има за цел да проектира и изгради мобилно място в града, където хората да са свободни да сядат и да общуват както им харесва. Мястото трябва да е удобно и за игра на децата, да има добро осветление и възможност за подслон при лошо време, място за колела и специални поставки за храна и напитки. “Със сигурност всеки oт нас e бил изправен пред подобен проблем в парковете - как да се преместят фиксираните пейки еднa до другa, за да паснат на общественото желание ... адекватна социална, мебел, която би подобрила общуването, което винаги сме желали”, обясняват още за идеята си архитектите от студио Функт.

Алберто Яковони е гост лектор на Sofia Architecture Week 2011 и ще помага в проектирането и изграждането на Мобилна обществена станция. Той е на мнение, че обществените пространства имат огромен потенциал, който надхвърля настоящата им употреба. Яковани изследва този потенциал посредством леки и почти незабележими намеси.

Да направим идеалната детска площадка
WhАТА? и гост архитект Томас Конг (САЩ)

Целта на работилницата е да се състави задание за проектиране на детски площадки отвъд нормативите, регулациите, обществените поръчки и стандартните решения, като първо се питат ползвателите и всички заинтересовани. Ще бъде подготвена онлайн анкета, която ще се попълва свободно в интернет през първите 2 дни от работилницата. На третия ден, в събота, събраните данни ще се тестват на терен. Поканени са: родители, архитекти/дизайнери/, ландшафтни архитекти и др.

Томас Конг е лектор в програмата на Sofia Architecture Week 2011 и ще участва в заданието на работилницата Да направим идеалната детска площадка. Той е архитект и преподавател, силно обвързан с проекти, които разглеждат „другата“, не-строителната страна на сградите. Стратегиите за архитектурна намеса, които предлага, не произвеждат архитектура в буквалния и познат смисъл.

продължава...
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Понеделник, 17 Октомври 2011 20:53

Schneider Electric и EMT с първата станция за бързо зареждане на електрически автомобили в балтийския регион
• Станцията за бързо зареждане е инсталирана на Пристанище Талин в Естония и предлага възможност за мобилно разплащане
• Просто, ефективно и достъпно решение за зареждане на автомобили, базирано на иновативни технологии и разработено локално

Талин (Естония), 13 октомври, 2011 – Schneider Electric, световен специалист в енергийния мениджмънт, и EMT, водещ мобилен оператор в Естония, откриха първата обществена станция за бързо зареждане на електрически автомобили с възможност за мобилно заплащане в Балтийския регион на 4 октомври 2011, в пристанището на Талин (Естония).

Решението, разработено от двамата партньори, комбинира технологията за инфраструктури за бързо зареждане на електрически автомобили на Schneider Electric, позволяваща зареждане на 80% от батерията за по-малко от 15 минути, с решението на EMT за мобилно разплащане. Решението позволява батериите на автомобила да бъдат зареждани безопасно и оптимизира товара според нуждите на автомобила и наличната енергия в мрежата. Благодарение на вградена телекомуникационна система, зарядните устройства информират потребителите за своята наличност, статус на зареждане и изпращат информация към собственика на автомобила при приключване на процеса на зареждане.

“Откриването на първата обществена станция за бързо зареждане е идеален пример за просто, ефективно и достъпно решение за зареждане на настоящите и бъдещите електрически автомобили в Естония, казва Кари Лайн, Президент на Schneider Electric за Финландия и Балтийските страни. Комбинирайки своя опит, EMT и Schneider Electric днес могат да предложат на потребителите уникално решение за управление и заплащане на зареждането на електрческите автомобили.”

продължава...
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Петък, 14 Октомври 2011 13:46

Право на участие:– Студенти от всички университети и курсове на специалност "Архитектура"


Задължително е самостоятелно участие
Oграничение за брой представени проекти от студент - 2 показани на отделни табла

Материали за участниците:
- Изходни чертежи
- заснемане dwg
- Снимков материал
- Технически спецификации на материалите за работа
- Презентация на Philips за конкурсаМостри на материали за участие можете да погледнете всеки работен ден от 14 до 18 часа в офиса на РК "НОВА" в УАСГ продължава...

 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Сряда, 12 Октомври 2011 15:59

С впечатляващо парти в нощен клуб BEDROOM приключи първата специализирана дискусия АРХИТЕКТУРА , с която на 6 октомври т.г. стартира мащабният проект CHIVAS 12 CHAIRS. Изборът на тази професия за началото на проекта не бе случаен, защото тя по много ярък начин дава външен израз на състоянието на обществото ни.

През деня повече от четири часа шестима утвърдени български архитекти и шестима млади, развиващи се таланти дискутираха заедно критични теми, коментираха значението на професионалното достойнство и като истински рицари отстояваха идеите си за промяна в статуквото на професията „архитект”. Участниците - Весела Мирянова, Борислав Богданов, Стефан Добрев, Георги Коларов, Пламен Братков, Борис Енев, Георги Савов, Георги Кътов, Ивайло Мишев, Петър Стефанов, Иво Диков и Весела Вълчева се обединиха около Манифест за генерална реформа на българското законодателство, свързано с архитектурата и строителството и за издигане обществения статут на професията.

Вечерта Манифестът бе официално обявен в клуб BEDROOM в топла и приятелско атмосфера. Над 150 архитекти и представители на фирми, свързани с архитектурния и строителния бранш с подписа си подкрепиха идеите, залегнали в Манифеста. Сред тях бяха арх. Танко Серафимов, арх.Здравец Хайтов, арх. Таня Дикова, арх. Даниела Дикова, арх. Николай Пърпов, арх. Раймондо Флакомио, арх. Илиан Николов, арх. Людмил Киров, арх. Гергана Саралиева, арх. Даниела Генова, арх. Георги Мечанов, арх. Николай Гълъбов и редица други опитни и по-млади архитекти.

След гласуване на сайта Chivas12.bg бяха избрани шест водещи български архитекта, за да участват в отворена дискусия с други шест професионалисти, ангажирани с проблемите на българската архитекрура.

продължава...
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Понеделник, 12 Септември 2011 12:36

От архитект до рицар

Може ли един архитект да се нарече рицар?

Кое е по-високо - един небостъргач или цената на достойнството?

Какво означава за един архитект да бъде достоен и кой е достоен да бъде архитект?

Отговорът със сигурност не е един, нито е кратък. Но както често се случва с големите теми, отговорът започва именно със задаването на въпроса. Въпросът в нашия случай е какво означава да бъдем достойни в професията и ежедневието ни, а отговорът ще дойде от всички вас - поканените да участват в новата инциатива на Chivas Regal, Chivas 12 Стола.

Ето как.

Chivas 12 Стола цели да създаде връзка между утвърдени професионалисти и млади, развиващи се таланти в 12 области, които имат въздействие върху всекидневния ни живот.

В отворена дискусия, те ще определят нещата, които не харесват в своята професия и начините, по които могат да ги променят.

Накратко, Chivas 12 Стола е серия от събития, които поставят въпроса възможно ли е да бъдем по-добри и как да го постигнем.

Chivas Regal ще открие серията събития именно с темата за архитектурата в България.

Не само защото всеки съвременен рицар има нужда от своята крепост, но и защото архитектурата повече отвсякога трябва да отстоява определени принципи и позиции - като основно изразно средство на заобикалящата ни среда.

Кои са нещата, които не харесвате в начина, по който професията ни се осъществява? Какво бихте променили и какво бихте реставрирали, за да се случва архитектурата в България по-добре?

Chivas Regal ви кани да се включите в дискусията, да поставите своите въпроси и да изразите своята позиция на www.chivas12.bg. Там можете да гласувате за хората, които искате да чуете и видите за всяка една от темите, и така да бъдете поканени на специалното събитие.


продължава...
 
ПДФ
Печат
Е-мейл
Вторник, 23 Август 2011 11:57

В еко-надпреварата се състезаваха над 300 фирми от всички браншове. Корпоративният напредък в областта на „зелените“ инициативи беше оценен от 5-членно международно жури в състав: Щефан В. Шмит-Маркс – географ и икономист, Борислав Стефанов – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Златина Луджева – мениджър в PriceWaterHouseCoopers, Кийт Далримпъл – ръководител на Dalrymple Finance и Валентин Маринов – изпълнителен директор на b2b Media.

продължава...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL