amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
МагазинКаталогТърсенеКлубРекламаЗа насНовини
Архитектура
Сряда, 17 Юни 2015 13:49
ТРАДИЦИЯТА СЕ РАЗВИВА

„Синергия на производители и архитекти” 2015 - традиционната творческа среща на бизнеса с изявени представители на архитектурната, предприемаческата и строителната гилдия тази година се проведе от 5 до 7 юни в к.к. „Златни пясъци”. Хотел. „Адмирал” предложи чудесни условия за делова работа и почивка. Усилията на организаторите – „Хенкел България”, „Грое АГ България”, „Рейнарс Aлуминиум България ”, „Шнайдер Електрик България”, „Монтажи 64” „Призма”и „Матракс”, с организационното и медийно партньорство на „АрхМедия” и тази година превърнаха събитието в истинско професионално и емоционално изживяване. Признание за неговата значимост е фактът, че от миналата година „Синергия на производители и архитекти” е включена в международния календар на главните събития, организирани от фирма „Хенкел” в различни части на света. Традиционно бе присъствието на участници и гости от чужбина. Шестото издание на „Синергия на производители и архитекти” 2015 по традиция започна с тържествената вечеря „Добре дошли, приятели”, която даде старт на събитието с много настроение и празничност. Специалната програма с водещ Влади Василев, поздравителните слова и пожеланията за бъдещи успехи звучаха заедно с наздравиците.

Конферентната част на втория ден бе открита от "Хенкел България" с встъпителни думи на търговския му директор Иван Давидов. Инж. Николай Мавров, мениджър "Техническа подкрепа и обектов бизнес", запозна присъстващите с новите продукти на Сeresit за хидроизолации и фасадни покрития. Новият продукт на компаният тази година, предлагащ отлично съотношение цена – качество, е Ceresit Ceretherm Popular – топлоизолационна система, която е много подходяща при саниране. Новост в презентационните материали на "Хенкел България" тази година бе представянето на победителите в първото издание на локалния и международния конкурс за креативен дизайн на топлоизолационна система "Фасада Ceresit 2014", който беше обявен за първи път от „Хенкел” миналата година на петото юбилейно издание на „Синергия на производители и архитекти” 2014 в Банско. Арх. Борис Енев и арх. Евгения Хоткевич от Fordewind Architecture, победителе в категория "Жилищни сгради над 5 апартамента", представиха своя проект апартхотел в Панчарево. Арх. Свилен Белберов и арх. Петър Попдимитров, победители в категория "Жилищни сгради до 5 апартамента, разказаха за трансформациите при постигането на окончателния образ на фасадата на еднофамилна къща в кв. "Горубляне".

Арх. Мира Симова от "Маркан проект", победител в категория "Нежилищни сгради, представи сградата на Американо-английската академия в село Лозен. Презентацията на "Шнайдер Електрик", представена от Радослава Радева, бе свързана с концепцията "Умен дом". Два от най-значимите обекта, в които компанията е изпълнявала комплексна сградна автоматизация през 2014 г. са част от "Сан Стефано Плаза" и еднофамилни жилищни сгради "Умни къщи" с проектант арх. Атанас Панов. Специално внимание предизвика конфигураторът за ключове и контакти, който позволява изготвянето на оферта с параметри и цени на избраните продукти.

"Монтажи 64" представиха някои от широката гама продукти на световни производители, които те внасят и предлагат на българския пазар.

Гост на "Рейнарс България" и на събитието бе белгийският архитект Стефан ван Акер, водещ архитект в Yaspers-EYERS Architects. Той привлече вниманието на аудиторията с разнообразни продукти на "Рейнарс", използвани при три реализирани проекта, както и новите системи за плъзгащи врати на компанията.

Както винаги оригинална презентация за развитието на фирмата направи "Грое България". Като голям световен производител на смесители за баня, който налат на пазара иновационни продукти и революционни технологии. За 140 години продуктите на "Грое" са получили 100 световни награди за дизайн.

Участниците в конферентната програма имаха възможност да се запознаят и да получат мостри от продукцията на другите две фирми-съорганизатори -"Призма" и "Матракс", които тази година не участваха с аудиовизуални презентации.

Извън деловата презентационна работа, приятелската атмосфера, музиката и танците съпътстваха обедите и вечерите в ресторанта и в механа „Старата къща”. Кулминация на развлекателната програма бе нощната фиеста в пиано бара на хотела, продължила до зори.

Шестото издание на „Синергия на производители и архитекти” 2015 показа, че форматът се развива и обогатява, а аудиовизуалното представяне на новите продукти и технологии на фирмите винаги предизвиква интереса на присъстващите. Както винаги, заслугата за това бе на творческите екипи, начело с управителите на фирмите, които и тази година много професионално организираха и проведоха събитието.

Красимира Иванова

 
Сряда, 04 Март 2015 15:03

 
Сряда, 24 Септември 2014 13:39

 
Понеделник, 07 Юли 2014 13:54

НАЙ-ПРЕСТИЖНАТА СРЕЩА НА БИЗНЕСА С БЪЛГАРСКИТЕ АРХИТЕКТИ

„Синергия на производители и архитекти” – най-престижната творческа среща на бизнеса с изявени представители на българската архитектура, отпразнува своя петгодишен юбилей. От 6 до 8 юни в един от елитните български курорти Банско за пети пореден път се проведе ежегодното събитие, емблематично вече за българското бизнес пространство. Родената преди пет години иновативна идея на „Хенкел България”, развита и осъществена със съдействието на „АрхМедия” и привличаните през годините фирми-участници, се оказа изключително витална. Благодарение на таланта, креативността и ентусиазма на първите, техният творчески порив се превърна в най-елитното ежегодно събитие, на което българският бизнес среща българските архитекти, дизайнери и проектанти.

Петата юбилейна среща, благодарение на усилията и огромното желание на организаторите – „Хенкел България”, „Грое АГ България”, „Рейнарс Aлуминиум България ”, „Шнайдер Електрик България”, „Монтажи 64” „Призма”, „Матракс”, с организационното и медийно партньорство на „АрхМедия” бе незабравимо професионално и емоционално изживяване, своеобразен връх на една идея, която вече е получила признание и извън границите на България. Защото е вписана в международния календар на главните събития, които фирма „Хенкел” провежда в различни части на света. Традиционно бе присъствието на участници и гости от чужбина. Тази година кръгът на поканените бе разширен с представители на български инвеститори и строителни фирми.

„Кемпински хотел Гранд Арена” Банско предложи чудесни условия за делова работа и почивка. В конферентна зала „Олимпия” аудиовизуалното представяне на новите продукти и технологии на фирмите и презентационните им експозиции грабнаха вниманието на присъстващите. Безспорна заслуга за това имат творческите екипи, начело с управителите на фирмите, които винаги много професионално и същевременно оригинално подготвят участието си. В изложенията бяха използвани демонстрационни похвати и състезателни елементи, които впечатлиха участниците и донесоха награди на правилно отговорилите.

Екипът на „Хенкел” България даде началото на конферентната част с презентацията на Николай Мравов „Нови продукти в областта на хидроизолациите и фасадните покрития”, която по традиция прикова вниманието на участниците. Елегантното решение за хидроизолации, продуктите и системите за хидроизолиране като водонепропусклив бетон, хидроизолационни шламове, мазилки и замазки, битумни покрития и хидроизолационната мембрана Ceresit CL 69, както и новата продуктова линия VISAGE бяха посрещнати с интерес. Другата новост, която поднесе „Хенкел” България, бе обявяването на пилотния проект „Архитектурен конкурс – „Фасада Ceresit 2014”, който ще отличава най-новаторските проекти за фасада в 3 категории: жилищни сгради – завършени и незавършени и нежилищни сгради. Екипът на фирмата има амбицията да го превърне в един от най-престижните конкурси в страната.

„Грое” България в лицето на презентиращия Димо Димов поднесе интересно и оригинално експозе за развитието на фирмата от създаването й до настоящото й налагане на пазара като най-големият световен производител на смесители за баня. За 100 години продуктите на „Грое” са получили 100 световни награди за дизайн. Демонстрирана бе най-новата серия SENSIA в разновидностите й, получила международна награда за дизайн за цялостна интелигентна система за дигитално управление на банята с функции за пълнене на вана, температура на водата, звук, светлина, парна баня и др. Показани бяха и нови идеи за идеалното съотношение между мивката и смесителя – решенията GROHE BESTMATCH, GROHE BLUE PURE за филтрирана, слабо и силно газирана вода, както и новата серия електронни смесители, които се пускат от разстояние чрез докосване до общата тръба на опакото на ръката. Те са икономични, вандалоустоайчиви и са във високия и ниския ценови сегменти. Представени бяха и други иновативни продукти на фирмата, предизвикващи усмивка с нестандартните си решения.

Радослава Радева от „Шнайдер Електрик” концентрира своята презентация върху темата:”Умната къща – футуристична или реална”. Констатацията, че българинът вече намира смисъл в интелигентното управление на дома си, е многообещаваща. На българския пазар „Шнайдер Електрик” предлага най-широк палитров спектър от ключове и контакти. Прегледът на новите интелигентни гами в дизайнерско отношение – ключовете MERTEN, серията UNICA UASS – цяла фамилия от подсерии с различни рамки – от кожа, метал, италиански, който са и най-продаваните, бе посрещнат с интерес . Подчертано бе, че „Шнайдер Електрик” е френска компания, изработваща продукти по италиански стандарт. Оборена бе и още една невярна представа, че продуктовата гама на фирмата е само от високия ценови сегмент. На пазара има серии и за нискобюджетни проекти с марката „Шнайдер Електрик”. Особен интерес сред аудиторията предизвика най-новото улеснение, което фирмата предоставя за удобство на своите клиенти – електронен конфигуратор на български език за избор на продуктите на „Шнайдер Електрик” с параметрите и цените им. Това е готова оферта, която архитектите могат да предлагат на клиентите си. Фирмата е разработила и мобилно приложение за управление на всички функции в дома, което може да се ползва и с мобилен телефон и позволява да се осъществи енергиен мениджмънт.

„Рейнарс Алуминиум” България бяха подготвили своята презентация в две части. В първата Веселин Неделчев, регионален мениджър продажби презентира различни конфигурации и модулни профили на системи хармоника за врати и прозорци – CW50 redesign и Hi-Finity – с минимум профил, максимум стъкло и елегантна дръжка с изчистен дизайн. Представени бяха и дръжките за врати и прозорци Purity, изключителен продукт от иновационен материал, както и новия механизъм за закрепване на дръжките към обкова и др.

Ясен Стефанов, мениджър продажби представи новите библиотеки база данни на „Рейнарс Алуминиум”. Разработени са и шаблони на цветове, а в архитектурния каталог са обозначени базите данни от проекти, строени от „Рейнарс Алуминиум” в различни части на света.

„Призма”– фирма за проектиране, доставка, монтаж и поддръжка на качествени осветителни тела, съоръжения и ел. материали за светлинни решения презентира също в две части новостите, които предлага. Неделчо Димитров, управител, представи сайта на фирмата с 3D обекти и богат избор на марки, дизайнери, аплици, диоди. Партньорството с германската фирма RZB, която сама разработва инструментите за изработване на осветителните тела по напълно автоматизиран способ и осигурява контрол и изпитания, е много добро, защото гарантира прецизна работа и качествена продукция. Спектърът на асортимента на осветителни тела е изключително голям. Инж. Едриан Едрев, управител, изтъкна, че за една година светодиодните продукти вече масово се използват у нас. „Призма” работи успешно с архитектите и инвеститорите и изпълнява техните изисквания, като използва светодиодна техника на немската фирма „ОСМАР”. Дългият списък на изпълнени обекти, които той оповести- паметници на културата, обекти със светодиодно димируемо осветление, светещи осветителни тела в пода, екстериорно осветление съдържаше богата палитра – алуминиеви профили за осветяване на тавани, светодиодно осветление, вертикално осветяване на стени, светодиодни луни, които изместват халогенните и др.

Извън лекционната програма присъстващите получиха презентационни материали и имаха възможност да се запознаят с мостри от продукцията на фирмите „Монтажи 64” и „Матракс”.

По традиция семинарната програма осигуряваше време за индивидуални делови контакти, почивка и СПА процедури. Тази година, извън деловата част, събитието бе особено празнично, юбилейно. Сърдечното посрещане на участниците още с пристигането им се преля в топлата атмосфера по време на тържествената вечеря „Добре дошли, приятели!” в един от най-представителните ресторанти на „Кемпински хотел Гранд Арена” Банско. Поздравителни и благодарствени слова на взаимно признание звучаха заедно с наздравиците и пожеланията за бъдещи успехи. Празничност внесоха музикалните джаз изпълнения и огненото шоу. Приятелската атмосфера, придружена с музика и танци, съпътстваше обедите и вечерите в ресторанта и в Байрактаровата механа с традиционна банска кухня, музика и танци. Кулминация на развлекателната програма бе нощната фиеста в пиано бар „Sing Sing”, където в изискана обстановка, поп и джаз музика на живо, караоке изпълнения и квалитетни питиета всички пяха и танцуваха до зори.

Този формат на сътрудничество между бизнеса и водещи архитекти, дизайнери, инвеститори и строители се утвърди като успешен за презентиране на новите продукти, които водещите фирми предлагат. Индивидуалният подход, чудесната организация, добре поднесената информация за новата продуктова гама на фирмите провокира интереса на присъстващите. Съчетаването на професионалните ангажименти с разтоварваща почивка сред природата, СПА уйкенд и възможност за контакти в неформална обстановка създава здрави професионални и приятелски връзки, които водят до дълготрайно бизнес партньорство. Юбилейното събитие тази година отново доказа, че творческата синергия, която се поражда между участниците, обогатява професионалното общуване и положителните практики

Красимира Иванова

 
Петък, 29 Ноември 2013 12:53

Приключи организираният от 11 до 22 ноември от Съюза на архитектите в България - дружество „Синтез, интериор, дизайн" и съорганизатори Съюзът на българските художници, Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост, УАСГ - катедра „Интериор и дизайн за архитектурата”, ВСУ „Черноризец Храбър” - катедра „Архитектура и урбанистика”, НХА - катедра „Рекламен дизайн”, ВЛТУ- катедра „Интериорен дизайн”, НБУ - департамент „Дизайн” Есенен салон – 2013 „Дизайн за интериора”. Салонът се проведе под патронажа на Министерството на културата под мотото „Вече всичко в интериора е продукт на дизайна. ”Медийни партньори бяха издателство „Архимедиа”, „ Гадът медиа груп” и вестник „Строителство имоти”. Целта на Есенния салон бе да се представят идеи, проекти, реализации и образци от областта на дизайна за интериора, да се създадат условия за контакт, да се стимулира публичен интерес, медийна, обществена чувствителност и активност към естетическите проблеми на дизайна за интериора и да се създаде възможност за творчески и критичен анализ на художествената практика в тази област.

В салона се включиха автори, колективи, фирми, университети, които представиха реализирани интериори в последните две години, проекти за дизайн за интериора, проекти и образци за елементи на интериора. В зала 1 на Централния дом на САБ бяха подредени общо 118 табла и 10 винилни пана. 41 табла бяха на индивидуални участници и фирми. Студентите от катедра „Интериор и дизайн за архитектурата” на УАСГ участваха с ъс 17 табла, катедра „Интериор и дизайн за мебели” на ЛТУ – 6 табла, катедра „Индустриален дизайн” на НХА – 20 табла, а катедра „Рекламен дизайн” – 25 табла, катедра „Архитектура и урбанистика” на ВСУ „Черноризец Храбър” - 6 табла, департамент „Дизайн” на НБУ – 10 винилови пана, Софийското метро – 3 табла.

По време на Салона бяха организирани лекции и дискусии по специална програма.

Жури в състав проф. арх. Евлоги Цветков от САБ, Гергана Стоянова от Министерството на културата, Ивайло Панайотов от Съюза на българските художници, Елица Ненчева от Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост и инж. Наталия Бондаренко, управител на „АрхМедия” ЕООД след преценка и обсъждане на представените материали определи следните награди:

Три награди от Министерството на културата:

На Националната художествена академия – за цялостно представяне на катедри ”Индустриален дизайн” и „Рекламен дизайн”

На Нов български университет – за студентски проекти за интериорен дизайн под ръководството на доц. Банко Банков

На фирма „ЕКСА” с управител арх. Константин Пеев за обект „Акве Калиде” и принос за реставрация на паметници на архитектурат

Награда от САБ

На „Метрополитен” ЕАД – за цялостно представяне и за метростанции „Сердика” и „Климент Охридски”

Награда от Съюза на българските художници:

На „Лоби на жилищна сграда в София – дизайнери Емил Маринов, Цеца и Цветко Копчеви

Награда от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост на:

На Лесотехническия университет за цялостно представяне

Награда от Нов български университет на:

„Грийн кафе на Христина Христова – студентка от УАСГ

Награда от „АрхМедия” на:

„Ателие Серафимов Архитекти”

Всички участници в Есенния салон – 2013 „Дизайн за интериора” получиха грамоти за участие.

 
Понеделник, 25 Ноември 2013 12:22
 
Сряда, 07 Август 2013 12:34

 
Вторник, 06 Август 2013 13:37

 
Понеделник, 15 Юли 2013 10:34

Доц д-р арх Росен Савов

Преподавател е във Варненски Свободен Университет - “Черноризец Храбър” по дисциплините “Енергийна ефективност”, “Устойчива архитектура” и”Иновативни архитектурни конструкции”;

Ключов експерт по Проект „Енергийно обновяване на българските домове”Автор на книги по енергийна ефективност и съавтор в разработването на поредица нормативни документи в областта на енергийната ефективност Член на “Българската асоциация на изолациите в строителството” , Член на Управителния съвет на Съюза на архигектите в България.

Ефективността е термин, който в най-общия смисъл показва отношението на постигнатия резултат спрямо поставената цел. Ето защо той е индикатор за това дали се вършат "правилните" неща. В контекста на тези мисли съчетанието “енергийна ефективност” априори съдържа в себе си изискването да се вършат “правилните” неща.

Днес ние познаваме различни решения на изолирани сгради (“Building with normative thermal insulation”), ниско енергийни сгради (”Low Energy Building“), пасивни сгради (“Passive Building“), нулево енергийни сгради (”Zero Energy Building“), енергийно-плюс сгради („Еnergy-plus-house”) и т.н..В тези решения основен принцип е с увеличаване дебелината на топлоизолационния слой в сградата да се намали топлопреноса през ограждащите й. По този начин ще реализиламе някаква енергийна ефективност но ефикастността от действията ни ще бъде минимални защото едва при 3м дебелина на топлоизолацията (например минерална вата) можем да постигнем стойност на U (W/m2K) около 0,01. На фиг 1 са показани и други начини за повишаване на енергийната ефективност. Те са продиктувани от идеята за устойчивото развитие, а именно че неговите два основни стълба са енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници.

Тук ше припомня думите на Огюст Пере - “Архитектурата е изкуство организиращо пространството, реализиращо се чрез строителството”.

Със своите естетически характеристики архитектурата, като изкуство е натоварена да се видоизменя постоянно, прехвърляйки през вековете само онези ценностни моменти от развитието си, които я обуславят като устойчива система.

Архитектурата носи и своята отговорна мисия за създаването на пространства с оптимални характеристики за протичането на различните жизнени дейности на „homo sapiens”. Ето защо “Създаването на подходящ микроклимат е една от основните функции на архитектурата, а според някои автори – първичната.”(Л.Попов)

Редица автори в своите теоретични изследвания отбелязват, че различните елементи на архитектурната среда имат и различна степен на значимост при изграждането и подържането на оптимален жизнен комфорт в нея. Особено важни се оказват граничните сградни елементи и системи, тъй като те се изявяват като онези архитектурни бариери, които разделят околното пространство от обиитаемото и зад които може да се поддържа желания жизнен комфорт.

` В своите научни изследвания авторът дефинира статичното и динамичното поведение на сградната обвивка .

Предпазване от действието на вятъра и валежите, редуциране на температурните амплитуди, овладяване на слънчевата радиация, ограничаване на шумовия и звуков фон и т.н. са все компоненти, определящи динамичното поведение на сградната обвивка,

Авторът определя и четирите основни функции които сградният граничен елемент трябва да е в състояние да изпълнява, а именно:

- отразяване на попадналата енергия върху сградната обвивка;

- редуциране стойностите на някои или всички параметри на дадения вид енергия преминаващ през нея;

- акумулиране на попадналата върху нея енергия;

- преобразуване на енергията с оглед използването й веднага или след период от време в същия или в друг модифициран вид.

С функциите си на комуникиране между вътрешното и външно пространство, сградната обвивка обезспечава топло- и звуко- изолация, вентилация, контрол и ръководство на прониквавнето на дневната светлина вътре в сградата. С навлизането на нанотехнологиите в структурата на сградната обвивка на нано и микро ниво се създават предпоставки свойствата на материалите да бъдат използвани като действия на системи. По този начин сградната обвивка не само като “огромно рецепторно поле” ще индикира, контролира и отреагира на агресията на околната среда, а и като “природен ехограф” предварително ще диагностицира техническото и физическо състояние на сградата като цяло. Ето защо днес ние говорим за интелигентна и адаптивна сградна.обвивка. Сградна обвивка в която могат да се интегрират различни пасивни слънчеви термични системи за отопление, за охлаждане, активни слънчеви термични системи за производство на гореща вода и въздух, на различни кинетични системи и PV системи за производство на електроеенергия и т.н.

Анализирайки фиг1 достигаме до извода, че Нулево енергийните сгради са повратен момент в развитието на устойчива енергийно-ефективна среда, тъй като при тях консумацията на енергия от конвенционални източници е нулева. Анализираайки по-подробно тези сгради установяваме, че топлинните загуби през ограждащите елементи на сградата са чувствително намалени не само с повишаване на дебелината на топлоизолационния слой, но и с интегрирането на различни Пасивни Слънчеви Термични Системи в сградната обвивка. За намаляването на консумацията на енергия допринасят и използваните решения на Пасивния Слънчев Дизайн. В тези сгради необходимият топлиинен товар се осигурява единствено от възобновяемите енергийни източници .

Така получената “нулева линия” на пръв поглед е константна, но при положение, че не се използва енергията от конвенционалните фосилни горива тази линия е променлива. Нейното местоположение зависи, както от ефикасността на решенията на енергийно-плюс сгради, така и от финансово изражение на използваните различни енергоефективни мероприятия и средства, съобразени с конкретните климатични условия.

При Нулево Енергийните Сгради все повече се налага промяна на принципа, при който за изграждането на дадена оптимална система се включват само елементи в тeхните оптимални параметри. Разумното решение е да се търси баланса между различните елементи в техните най-подходящи технически измерения за получаване на една система в оптимален режим.(червената линия)

Червената линия в графиката показва, че оптималната линия може да варира в зависимост от местните климатични условия при търсенето на най-ефикасно техническо решение.

На 04.02.2011 Европейската комисия набеляза стратегическата цел 2020 за изграждането на Почти Нулево Енергийни Сгради (розовата колонка)Логично е оптималното решение да се търси в пресечната точка на “червената хоризонтална линия” и “розовата вертикална колонка”

Съгласно изискванията на чл. 2 от Директива 2010/31/ЕС „сграда с близко до нулево нетно потребление на енергия“ означава „сграда с много добри енергийни характеристики, определени в съответствие с приложение I (Обща рамка за изчисляване на енергийните характеристики на сградите). Необходимото количество енергия с близка до нулевата или с много ниска стойност следва да бъде произведено в значителна степен от възобновяеми източници на енергия, включително от възобновяеми източници на енергия, разположени на място или в близост“.

Това вероятно е и пътя, който трябва да изминем за да достигнем до изграждането на устойчиви енергийно ефективна среда.

Такава сградна обвивка може да бъде наречена “интелигентна”

 
Вторник, 18 Юни 2013 12:41

На 14 юни в Централния дом на архитекта се проведе среща-разговор на тема „Българските селища кандидати за Европейска столица на културата през 2019 година”. Срещата бе по ивнициатива на дружество „Архитектурно наследство” при Съюза на архитектите в България. Секретарят на дружеството Явор Банков представи тезисно акцията „Европейски столици на културата”, която се провежда от 1985 година по решение на Съвета на министрите на културата на Европейския съюз. Целта й е да се популяризира богатството и разнообразието на европейските култури, да се стимулира взаимното разбирателство между народите и принадлежността им към общото европейско семейство, да се изявяват общите им корени и споделени стремежи. Тази идея вече придобива планетарен характер – провежда се и акция „Арабска столица на културата” под егидата на Арабската лига и ЮНЕСКО.

Известните засега кандидатури от българска страна (крайният срок за кандидатстване е 18 октомври т.г.) са София с Югозападния район, Пловдив (който е бил съпътстващ град през 1999 г за едни месец в акцията), Бургас, Варна, Шумен, Русе и Велико Търново.След двустепенна процедура през 2015 г. ще бъде обявено българското селище, което заедно с едно от Италия ще станат Европейски столици на културата през 2019 г. Концепцията за темата и събитийната програма през цялата година ще бъдат водещи при избора.

Доц. Светлана Христова от Югозападния университет, специалист по социология и културология на градските пространства, бе основния медиатор на разговора. Акцент бе сложен върху недвижимото културно наследство като ресурс за кандидатурите.Активно се включиха доц. д-р Георги Вълчев, ръководител на катедра „Културология” в СУ „Св. Климент Охридски”, Божидар Алексиев, ръководител на секция „Култура” в СБЖ, арх. Полина Герджикова и др. членове на дружеството и гости. Дискутираха се критериите за кандидатура, проявяваните сега и възможните в бъдеще слабости на кандидатите, формите на мениджмънт на акцията от страна на общините, икономическите плюсове и рискове пред тях. Цитиран бе опитът на австрийския град Грац от 2003 година, представен в писмо от проф. д-р арх. Григор Дойчинов, преподавател в Техническия университет на Грац.

Специално дошлите за срещата представители на Община Велико Търново арх. Донка Колева и Иван Кръстев изложиха основните идеи за кандидатурата на старата българска столица. Присъстващите приветстваха визията на общината за това.

Всички участници в срещата се обединиха, че в най-близко време е необходима обща среща на представителите на българските селища кандидати за Европейска столица на културата под егидата на Министерството на културата с експертите от БНК на ИКОМОС, дружество „Архитектурно наследство” при САБ, специалистите по градско планиране, културология , социология и др. за да се помогне при подаването на кандидатурите и разработването и реализирането на плана за действие на утвърденото селище. Председателят на Общинският съвет на Пловдив арх. Илко Николов подкрепя тази идея. Което и да е избраното селище, то ще представлява България пред Европа и света.

 
Сряда, 13 Март 2013 12:58

Специализираното изложение за енергоефективно, екологично и функционално строителство привлича международен инвеститорски интерес и демонстрира тенденциите в бранша

Авторитетният строителен форум Българска Строителна Седмица ще се проведе от 20 до 23 март за 13-и пореден път в Интер Експо Център – София и разширява обхвата на участващите фирми и компании. С над 116 изложители от общо 12 държави (в т.ч. 53 нови директни участници) традиционната среща на професионалистите в бранша ще представи иновациите в строителството и новите подходи.

Автомати за покривни хидроизолации, които намаляват значително разхода на материал пестейки средства и усилия, последни модели на лазерно контролирани машини за изпълнение на безфугови бетонни настилки, решетъчни скари от фибростъкло, покрито с висококачествена пластмаса, са само част от иновативните и високотехнологични продукти, които ще бъдат демонстрирани на изложението.

Строителният бранш в страната намира успешно своите нови инвеститори и ще демонстрира на специализирания форум тенденциите и новите си насоки на развитие. Една от най-важните теми си остава енергийната ефективност. Мерките в тази област ще бъдат комбинирани с реновиране и подобряване на заобикалящата градска среда. Тези теми ще бъдат предмет на дискусия на традиционната вече конференция на изложението - BuildinGreen 2013.

Силно международно участие ще демонстрира тенденциите и новите технологии в индустрията. Специалисти от различни сфери ще имат възможност за осъществяване на важни бизнес контакти с фирми от България и чужбина. На форума се очаква и колективно гръцко участие.

В дните на професионалното изложение ще се проведе и третото издание на специализирания салон ГеоЕкспо, както и първият салон BUILDING MARKET - изцяло ориентиран към крайния потребител, който ще предложи специализирани съвети във всяко звено на строително-ремонтните услуги. Интересно за всички посетители ще бъде и ПЪРВОТО НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ между монтажници на естествен паркет.

Паралелно със строителния форум ще се проведе и второто издание на международното специализирано изложение AQUA-THERM за отопление, вентилация, климатизация, екологични технологии. Уникално и успешно събитие, което е отправна точка за индустрията, привлича професионалисти на ръководни позиции и събира доставчици и купувачи в перфектната бизнес среда.

Предстои провеждането на дискусионна среща, тип „Работна закуска“, на която организаторите от Агенция Булгарреклама ще срещнат представители на браншовите организации с представители на водещи медии, за да бъдат обсъдени наболелите проблеми на бранша. Темата ще е „Реалности и перспективи пред строителния бранш в България (след окото на кризата)“.

Актуална информация за събитията следете на обновения сайт на изложението и в социалните мрежи Facebook и LinkedIN

 
Понеделник, 11 Март 2013 12:35

Разговор с акад. арх. Пиер-Андре Дюфетел

Интервю на Пролет Попова, Фото Пролет Попова

Арх. Пиер-Андре Дюфетел е роден през 1922 година в Булонь сюр Мер, Франция. Завършва Висшето училище за изящни изкуства (специалност архитектура) и Института по градоустройство на Парижкия университет. Професионалната му дейност е свързана главно със зоните за предимствено градоустройство, чийто главен архитект е от 1965 година, и с проектирането на учебни и военни сгради. Носител на наградата « Grand Prix de Rome » (1952). Член (и бивш президент) на френската Академия по архитектура, член на Международната академия по архитектура и на журито на „Интерарх“.

АМС Аспекти: Арх. Дюфетел, Вие сте член на Управителния съвет на Международната академия по архитектура и участвате в Интерарх от самото начало. Какви са впечатленията Ви от тазгодишното издание на Интерарх?

Бих казал, че е все така добре организирано, с голям брой участници от много страни. Забелязва се лек спад на участниците от Америка и от англо-саксонските страни, но българските, руските, италианските и френските архитекти са все така многобройни, а качеството на представените проекти е отлично. Това се дължи може би на предварителния подбор. Например ние във френската Академия по архитектура не представяме на Интерарх всички проекти, които ни се изпращат за участие, а правим предварителна селекция. Дори ние самите проучваме какви интересни френски проекти са осъществени в последните три години и подтикваме авторите им да се представят за конкурсно участие. Може би затова и имахме добър успех на конкурса.

продължава...

 
Вторник, 05 Март 2013 13:49

Темата на проекта, подготвен от Яна Андреева Андреева, с водещ ръководител доц.д-р арх.Жеко Тилев, е Музей за Модерно и Съвременно Изкуство в Парк де ла Вилет, Париж. Паркът е изявен елемент от културната инфраструктура на града, поради голямата концентрация на обекти от този характер на неговата територия. Ситуацията се намира в югоизточната му част и е определена като зона с предстоящо облагородяване с обществени функции с културен характер.

Пард де ла Вилет е вакуум в историческата атмосфера на Париж, място където проблемите и динамиката на агломерационния град остават отвъд прозрачния похлупак, бранещ всички емоции, с които е натоварено това бягство. Характерни за него са резките контрасти, моментите на изненада и губенето на ориентация на посетителите. Тематичните градини са едни от най-посещаваните места в парка. Сред тях са Градина на огледалата, на сенките, на страховете, на равноверието и др. Музеят представя живописта от 1900 г. до Постмодернизма като част от новата 13-та градина на изкуството. Всеки опит за категоризирането на теченията през този период е свидетелство за тяхното преплитане и взаимодействие. Идеята за това застъпване е проведена и във вътрешната организация на изложбеното пространство по времеви пътеки, пресичащи във вертикално направление своите траектории в комуникационни ядра, даващи възможност за „избор или изход”. Основната идея се базира на провеждането на връзката избор-следствие, установяване на контрасти, които да провокират творческата страна у всеки посетител, да стимулират въображението. В синхрон с организацията на парка, която не следва установени дотогава принципи в ландшафтната архитектура, предложеното решение търси нов подход към тематиката на представената функция.

Сградата е развита на четири нива, а освен изложбените функции са предвидени зони за обучение, рисуване, приложни изкуства, специализирани художествени магазини, хранене. Изложбеното пространство за Съвременно изкуство е организирано на 2 нива с широки и високи пространства, удовлетворяващи нуждите на съвременния начин за творческа изява. Модерното изкуство е представено в Градината на Изкуството. Тук е мястото на първичното преживяване на цялото това преплитане, което се е случило във времето, а сега-и в пространството. Информационни павилиони запознават посетителите с това, което им предстои да видят, като всеки от тях е насочен към определено течение. Изкуството е строго индивидуално преживяване. С взимането на решение възелът се трансформира в личен път. Всеки сам режисира престоя и видяното от него. Изложбата е развита по 8 рампи, организирани в 4 системи на преплитане, осигуряващи евакуационните норми. Сградата е изпълнена със стоманена пространствено-прътова мрежеста конструкция в комбинация с независим от нея стоманобетонен скелет, а покритието е от прозрачни фотоволтаични стъклопакети.

арх. Яна Андреева Андреева

 
Вторник, 05 Март 2013 13:44

 
Четвъртък, 14 Февруари 2013 13:18

Февруари - март 2013, „Арсеналът“, Париж

От близо шест десетилетия Тринайсети район в Париж е „опитно поле“ на съвременното градоустройство и архитектура. За този период един от най-големите (714 ха) и най-населените (171500 жители) райони обновява три четвърти от площта си. В него се намират първата пунктова сграда „Небостъргач №1“ и най-мащабната градоустройствена операция „Олимпиадите“, осъщественавъв Френската столица след Втората световна война. Именно на този квартал посвещава първата си за годината изложба архитектурният и градоустройствен център „Арсеналът“.

Изложбата проследява в хронологичен ред градоустройствените метаморфози на района от проектните проучвания до наши дни. Подчертана е решаващата роля на централната власт за модернизиране на градската тъкан. Особено внимание е обърнато на сложния финансов монтаж между частни и публични инвеститори.

Комплексът е дело на арх. Мишел Оле (Michel Holley), който прилага оригинално решение не само за обновяването на съществуващата жилищна тъкан, но и за преустройство на бившата гара за въглища. За целта той се обляга както на изпитаните методи, така и на математическите си познания. Приложения метод нарича „урбаниграма“ (urbanigramme) : върху терен от 8,5 ха и гъстота 3,5, идентична на гъстотата на традиционните квартали, отделя 70% от терена за пешеходците.

Мишел Оле е архитект на „вертикалния урбанизъм“, при който пунктовата сграда загубва статута си на „монумент“ и изключение, за да се превърне в „предмет на масова продукция“, на „серийно производство“.Вдъхновява се от реализациите на Миис ван дер Рое в Чикаго (Lake Shore Drive, 1948 – 1951) или на Пей в Ню Йорк (Washington Square, 1964 – 1966). Разделянето на пешеходно и автомобилно движение е другата основна характеристика на новия урбанизъм. Комбинирането на двата постулата води до нов тип просранство : пешеходната плоча като основа на пунктовите жилищни сгради. Дори и комплексът от над 3 хиляди жилища да не е съвсем завършен при нанасянето на първите жители през 1972 година, той се радва на голям успех, а оригиналността му се състои главно в социалното разнообразие на неговите обитатели.

Комисарката Франсоаз Моару представя изложбата

Арх. Оле на откриването на изложбата

 
Четвъртък, 06 Декември 2012 11:29

На 104 години в клиника в Рио де Жанейро почина световноизвестният бразилски архитект Оскар Нимайер.

Нимайер, който на 15 декември трябваше да навърши 105 години, беше приет в болницата "Самаритано" на 2 ноември заради обезводняване и за да му бъде поставена стомашна сонда. Само няколко дни по-рано, на 27 октомври той напусна същата болница след 11-дневен престой в нея заради обезводняване. През май беше хоспитализиран заради пневмония и обезводняване, а миналата година беше лекуван заради инфекция на пикочните пътища, припомня БТА.

Голяма част от футуристичната столица на Бразилия е проектирана от Оскар Нимайер. Той е създателят и на Самбодрома в Рио де Жанейро, където се провежда прочутият карнавал. Нимайер е участвал и в проектирането на сградата на ООН в Ню Йорк. Носител е на редица отличия, сред които Прицкер (1988) и Принцът на Астурия (1989).

През 70-годишната си кариера Оскар Нимайер е дал своя принос за построяването на над 600 сгради в целия свят, сред които:

Музеят на съвременното изкуството в Нитерой, близо до Рио де Жанейро

Сградата на Националния конгрес на Бразилия

Резиденцията на президента на Бразилия - Паласиу да Алворада.

 
Вторник, 27 Ноември 2012 14:55

АРХИТЕКТУРА ТЪРСИ КУЛТУРА – ПОСЛАНИЕТО НА SAW 12

На 25 ноември в зала 7 на НДК се състоя официалното откриване на SOFIA ARCHITETURE WEEK 2012. За петгодишното си съществуване организаторите успяха да превърнат събитието от двудневен лекционен семинар в атрактивен фестивал с разнообразна програма, включваща презентации, изложби, дискусии, работилници и творчески срещи за обмяна на опит и идеи.

На отркриването поздравление към съорганизаторите от сп. „Едно”, фондация „Америка за България”, Националтния дворец на културата, КАБ и към всички участници отправи кметът на София Йорданка Фандъкова. В рамките на официалното откриване председателят на КАБ арх. Владимир Дамянов изрази съпричастността на архитектурната колегия към събитието и обяви резултатите от ежегодния електронен конкурс на КАБ за устойчива архитектура в два раздела – реализации и идеи.

продължава...
 
Понеделник, 26 Ноември 2012 13:19

СТУДЕНТСКИ КОНКУРС ЗА ОБЛИКА НА ПЛ. „СЛАВЕЙКОВ”

Дружество „Синтез, интериор, дизайн” към САБ -„Сдружени софийски архитекти” организира на 20 ноември в Централния дом на архитекта в София конференция на тема: „Естетиката на градската среда в София”. Събитието завърши с отчитане на резултатите от съпътстващия я студентския конкурс за идеи „Нова визия за площад „Славейков”. Темата на конференцията провокира интереса на архитектурната колегия и студентската аудитория.

Изнесени бяха докладите:

# „Градската среда във връзка с Общия план на София” - арх. Павел Попов

# „Пешеходните площи – обществено пространство” - арх. Огнян Симеонов

# „Да си подредим града” - арх. Лило Попов

# ”Образование и естетика на градската среда” - проф. арх. Росица Никифорова

# „Градски дизайн и естетика на града – арх. Орлин Давчев

# „Естетика ли е чистотата на града” – алх. Искра Дандолова

# „Ролята на общината при обзавеждане на публичните пространства”

Актуалните теми предизвикаха оживени разисквания по наболели проблеми, за които софийските архитекти търсят решения вече години наред. Изразени бяха различни мнения и становища, направени бяха конкретни предложения, които САБ да осъществи, за да има положително развитие. Активното включване на студентите в конкурса за новия облик на пл. ”Славейков” подсказва, че бъдещите млади архитекти имат не само желание, но и свежи идеи и професионална визия за развитието на градската среда в столицата.

В конкурса участваха 73-ма участници с 39 проекта.

Жури в състав:

проф.арх.Евлоги Цветков – САБ – д-во „Синтез,интериор,дизайн“

художник Божидар Хинков -Съюз на българските художници

арх.Тодор Тодоров – Столична община – гл.архитект район „Средец”

инж. Веселка Симеонова – Столична община и.д.”Пазари запад” ЕАД

арх. Константин Пеев - „ЕКСА“

инж.Наталия Бондаренко - издателство „АРХМЕДИА“- управител

Николай Тодоров - „Градът медиа груп“ - зам.гл.редактор

е номинирало за награждаване 23 проекта.

След обсъждане на номинираните идеи /проекти/ журито е определило следните награди:

• Наградата на САБ – д-во „Синтез,интериор, дизайн“- на проект №25 с автори Александър Къркеланов и Савина Лазарова от ВСУ „Любен Каравелов“

• Наградата на СБХ – на проект №32 с автори НиколайПетров, Любомира Момчева,Матей Гаров и Живка Георгиева от УАСГ

• Наградата на „Пазари запад“ ЕАД – на проект №34 с автори Петя Вацова и Симона Димитрова от УАСГ

• Наградата на „ЕКСА“ АД – на проект №27 с автори Цветослава Петракиева от ЛТУ

• Наградата на АРЕКСИМ – на проект №31 с автор Ръза Явуз от УАСГ

• Наградата на „Архмедиа“ - на проект №1 с автори Елена Павлова и Ива Белева от УАСГ

• Наградата на „Градът медиа груп“- на проект №13 с автори Екатерина Дочева и Малина Малинова от НБУ

 
Вторник, 13 Ноември 2012 14:13

През две години фондация "Мийс ван дер Рое" със седалище в Барселона организира конкурс за съвременна архитектура за представители на всички европейски страни. Едноименната награда е една от най-престижните за международна архитектура. Учредена е през 1987 г. в партньорство на Европейския парламент и Фондация "Мис ван дер Рое" за креативност и иновации, както и приноса на европейските специалисти в развитието на новите идеи и технологии. Журито на конкурса селектира най-добрите творби, които се показват в европейските държави чрез пътуваща изложба. Излъчва се Голямата награда на стойност 60 000 евро и една специална награда, която е 20 000 евро.

Тази година за България тричленно жури от професионалисти в състав: арх. Любомир Пеловски, зам.-председател на САБ, арх. Светлозара Шаханова, председател на Обединение на „Сдружени софийски архитекти” и арх. Бойчо Бойчев, отговорник за излъчване на номинациите за наградата „Мис ван дер Рое” за България за 2013 г. определи чрез електронен конкурс 5 български проекта за кандидатстване за наградата „Мис ван дер Рое”.

Номинираните проекти:

Къщата на Равноденствието Отличена с Голямата награда на Националния преглед на българската архитектура 2012 арх. Борислав Игнатов, „Жаки Арх Студио”

Боровец Еуфория клуб хотел и СПА Архитектурно студио 4DA.

Англо-американското училище в София "Иво Петров Архитекти" ООД, "Инос-1 ООД" и консултант по устойчиво строителство "Alpenglow Адвайзъри" ООД

Сграда 15 от Търговски комплекс "Европа" Архитектурно ателие "Хит-95"

 
Вторник, 06 Ноември 2012 12:43

Авторът й арх. Борислав Игнатов е носител на Голямата награда на САБ в Националния преглед на архитектурата за 2012 г.

Къщата на Равноденствието» е вероятно първата пасивна сграда на Черноморското крайбрежие. Основни цели на проекта са постигането и популяризирането на съвременно жилищно обитаване в пълно равновесие с природата. Уникалното местоположение на обекта на стръмен склон с панорама към морския хоризонт, южно изложение и преобладаващи ветрове от север формират идеята за линейна хоризонтална ненатрапчива сграда, вмъкната в крайбрежния скат и ориентирана изцяло към морето. Наклонът на фасадата и пропорциите на пространствата вътре отговарят на характерните за мястото летни и зимни слънчеви ъгли с цел постигане на максимален комфорт и термална ефикасност през сезоните. През зимата ниското слънце и неговото отражение в морето огряват къщата в дълбочина, докато стръмните и горещи летни лъчи се плъзгат успоредно на наклонената фасада и не проникват директно вътре. В символичен план концепцията на къщата излиза извън рамките на базовата жилищна функционалност и служи на своите обитатели и като астрономически инструмент. Тесен остъклен процеп в покрива пропуска обедното слънце вътре в хола върху линейна скала на пода и стената, която превръща къщата в слънчев календар.

продължава...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL