amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
МагазинКаталогТърсенеКлубРекламаЗа насНовини

ЕТЕМ с участие в първата сграда от морски контейнери в София

ПДФ
Печат
Е-мейл
Сряда, 15 Февруари 2017 10:53

ЕТЕМ се присъедини към благотворителния проект на фондация Домус и архитектурните студия ПАМ Консулт и Контрастер, осигурявайки материали за изграждането на първата по рода си сграда, направена от морски контейнери. Предназначението й е да служи за ученическо общежитие към 153-то специализирано спортно училище „Неофит Рилски” в кв. Надежда в София.

Приносът на ЕТЕМ е предоставянето на петкамерна PVC профилна система Q72 от клас „А” с алуминиева капачка. Системата е висококачествена и надеждна и е с отличителни характеристики на топлопреминаване и звукоизолация. Стабилизаторите на калциево-цинкова основа, използвани в производството на профилите, правят системата безвредна за околната среда, подобряват стабилността на външния слой на профила и гарантират пълен процес на рециклиране. Предлага се в разнообразни дървесни имитации, RAL цветове, както и в комбинация с алуминиеви капачки. „Горди сме, че сме част от този уникален и иновативен проект, който ще се превърне в дом за шампиони”, заявиха от компанията и допълниха, че с радост ще продължат да подкрепят подобни благородни начинания.

По думите на проектанта на сградата арх. Румен Първанов, за изграждането на общежитието са използвани 12 цветни морски контейнера, от които са направени 8 апартамента.Проектът е реализиран и съгласно изискванията за достъпна среда за хора с увреждания, като единият от апартаментите е изцяло предназначен за хора с увреждания.

Изграждането на сгради от морски контейнери е иновация за България, а идеята се ражда от неравномерния търговски баланс между Китай и Европа. Голяма част от контейнерите, които идват от Китай седят с години на депо в пристанищата, тъй като излиза по-скъпо да се върнат обратно. Жилищата, създадени от огромните цветни кутии не отстъпват по нищо от стандартно построените. Изключително енергийно ефективн са, изграждатсе бързо, не се влияят от атмосферните условия и са на ниска цена. Според специалистите търсенето на сгради от контейнери ще се увеличава, защото освен евтини, те са мобилни и устойчиви на земетръс.

Фактическите реализатори на проекта - водещата проектантска компания „Пам Консулт“ планират изграждането по същата технология на детски градини, домове за възрастни хора, ниско тарифни хотели, бунгала, базари, офис сгради и др.