amc-aspects.com|technostroi.com|atlas-style.com|beautifulhouses.eu|wamjournal.com
МагазинКаталогТърсенеКлубРекламаЗа насНовини

ХОЛАНДСКИ ДЕН НА ЗЕЛЕНИЯ ГРАД В СОФИЯ

ПДФ
Печат
Е-мейл
Понеделник, 25 Ноември 2013 12:26

150 архитекти и урбанисти участваха в Деня на зеления град в София

Първото издание на събитието представи иновативни решения за модернизиране на градовете

150 специалисти по архитектура, градоустройство и урбанизъм събра първото издание на Холандския ден на зеления град в София. Конференцията беше инициирана от Посолството на Нидерландия в България и представи концепциите и опита на четирима холандски експерти, създавайки платформа за обмяна на знания и идеи за бъдещото устойчиво развитие на градската среда.

Специален гост на събитието беше г-н Фриц ван Донген, главен правителствен архитект на Нидерландия, който представи основните концепции на зеления град – устойчивата употреба на всяко градско пространство и превръщането на неизползваните телени в места с нова функция. От българска страна участие взеха г-н Тодор Чобанов, заместник-кмет на София и главният архитект на столицата Петър Диков, които представиха възможностите за „зелено“ развитие на града.

„Столичната община полага много усилия за разработването на устойчива и зелена градска политика. Ние сме отворени към интересни и иновативни решения“, сподели Тодор Чобанов пред гостите на конференцията.

Според г-н Ван Донген “Зеленият град е не просто една работеща зелена система, а много повече – съвкупност от екология, устойчивост и обществото, хората около нас, с които живеем“.

От своя страна, независимият консултант Марко Беволо заяви: „Градът в бъдещето е такъв, какъвто го направим днес. Вие сте гъвкави и можете да намерите работещи решения. Това е дар от Бога”.

Участниците в събитието се запознаха с многобройни добри практики и съществуващи успешни решения в Холандия, както и идеи за създаване и опазване на града като едно добро и здравословно място за живеене.

Втората част на деня премина в паралелни сесии, водени от холандските експерти, в които се включиха десетки български специалисти. По време на дискусиите бяха обсъдени различни решения на конкретни проблеми в областите „Озеленяване“, „Урбанизация и планиране“, и „Качествата и възможностите на водите в градската среда“.

„Не копирайте нищо, просто се възползвайте от наличните си богатства“ отправи послание към участниците посланикът на Нидерландия Н.пр. Том ван Оорсхот. „Тук, в България, неформалните контакти са много интензивни, хората си помагат и това неминуемо ще доведе до успех“, добави той.

Момент от срещата

Посланикът на Нидерландия Н.пр. Том ван Оорсхот

Г-н Фриц ван Донген, главен правителствен архитект на Нидерландия